Повечето хора в Йемен подкрепят хутите. “Ние вече сме преживели

...
Повечето хора в Йемен подкрепят хутите. “Ние вече сме преживели
Коментари Харесай

Защо хората в Йемен подкрепят хутите

Повечето хора в Йемен поддържат хутите. “Ние към този момент сме претърпели девет години въздушни набези, те са ни създали единствено по-силни ”, споделя Абдала. Подобно на доста други поданици на Йемен, той поддържа хутите абсолютно. Защо?

В следобедните часове слънцето огрява високите глинени здания в йеменския град Шибам, до момента в който деца играят футбол в пясъка. Войната, която се води към този момент девет години в Йемен, наподобява далечна, написа АРД в репортаж от арабската страна.

На влизане в града се вижда огромен байрак – този на Южен Йемен, който показва желанието на въоръжените групировки, които управляват Шибам, да се отделят от северната част на страната, която се ръководи от бунтовниците хути.

Хората от района, в който се намира град Шибам, от години са враждебно настроени към хутите. В последно време обаче някои премислят позицията си, написа АРД. Един от тях е Мохамед Файзал, който е туристически гид. Заради войната той съвсем няма работа – към този момент съвсем никой не посещава Шибам, макар че градът е включен в листата на международното завещание на ЮНЕСКО.

Поддръжниците на хутите са непреклонни

На 500 километра западно от Шибам е ситуирана столицата на Йемен – Сана, където хутите ръководят от 2014 година насам. Хасан Абдала е покровител на хутите. Той е представител на шиитското отклонение заиди, споделя АРД. Абдала и други поддръжници на хутите се събират в джамия в Сана, където просветител ги предизвиква да не се отхвърлят въпреки въздушните удари, които Съединени американски щати и съдружниците им нанасят. “Ние към този момент сме претърпели девет години въздушни набези, те са ни направили само по-силни ”, споделя и Абдала. Гражданската война в Йемен се води от 2014 година насам, а Саудитска Арабия нееднократно е бомбардирла позициите на хутите. 

От 7 октомври, когато палестинската формация Хамас атакува Израел, Абдала стачкува всеки петък след молитвата, споделя АРД. Десетки хиляди поддръжници на хутите демонстрират солидарността си с хората в линията Газа и се опълчват на Израел и Съединени американски щати. Основното им обръщение е едно:  “Няма да позволим даже на огромните сили да ни пречупят ”.

Хутите желаят да бъдат възприемани като бранители на Газа

Вече две седмици Йемен е бомбардиран, този път от военна коалиция, водена от САЩ, която извършва удари по позиции на хутите в страната. Те обаче наподобява нямат желание да спрат набезите си против комерсиалните кораби, преминаващи през Червено море. Съединени американски щати счита хутите за терористична организация, само че в арабския свят те натрупат утвърждение като боен конкурент на най-близкия съдружник на Израел – Вашингтон.

Военизираната организация иска да спре търговията на израелското пристанище Ейлат, а задачата им е да бъдат възприемани като бранители на палестинската идея. Хутите съзнателно вършат директна връзка между войната в линията Газа и конфликта в Червено море, споделя анализаторът Хишам Ал Омейси пред АРД. “Те упорстват да бъде преустановен огънят в Газа, с цел да спрат с нападенията в Червено море ”, показва още специалистът. Ал Омейси споделя, че хутите могат да лимитират нападенията краткотрайно, само че в дълготраен проект те ще останат опасност за района.

Макар и разграничени, жителите на Йемен поддържат палестинците

Междувременно слънцето в Шибам е залязло, продължа описа Рамин Сина от АРД. Мохамед Файзал, туристическият гид, играе домино с приятелите си в едно улично кафене. Обсъждат политиката, Файзал чука по дъската за домино и споделя, че Йемен е игрална дъска за непознати сили. Мъжете към него кимат.

Дори досегашните врагове на хутите в Южен Йемен в този момент ги поддържат в спора със Съединени американски щати, написа АРД. Според екскурзовода Мохамед Файзал от Шибам палестинската идея е по-важна. “Ние сме една кръв. Съчувстваме им – това не е война против една страна, а против целия арабски свят. ”

Почти никой от хората в южния град не счита, че враждуващите фракции в Йемен ще се обединят поради спора в Близкия изток, написа АРД. Хутите имат напълно разнообразни ползи от хората в Шибам. За момента обаче всички са на страната на палестинците.

Източник: Дойче веле
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР