Съветът за сигурност на ООН призова за независимо и незабавно

...
Съветът за сигурност на ООН призова за независимо и незабавно
Коментари Харесай

ООН поиска незабавно разследване след откриването на общи гробове около болници в Газа

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани за без значение и неотложно следствие  след откриването на общи гробове към лечебни заведения в линията Газа, предадоха международните организации. В гробовете, съгласно информациите, са били заровени стотици хора.

В изказване членовете на Съвета за сигурност показаха дълбокото си безпокойствие от информациите за намирането на общи гробове в и към лечебните заведения „ Насър “ и „ Ал Шифа “ в Газа, където стотици тела, по-специално на дами, деца и на възрастни хора, са били заровени.

Членовете на Съвета акцентират нуждата от търсене на сметки за това и приканват следователи да получат категоричен достъп до всички места, на които са открити общи гробове в Газа, с цел да извършат неотложно, без значение, цялостно, транспарантно и независимо следствие, с цел да открият при какви условия са били изкопани тези гробове.

Съветът не прецизира кой би могъл да извърши това следствие. Той акцентира, че e значимо за фамилиите да научат каква е ориста и къде се намират телата на техните изчезнали близки, в сходство с интернационалното филантропично право.

Болниците в линията Газа пострадаха тежко от началото на военната интервенция, осъществена от Израел в Газа след кървавото нахлуване оттова на бойци на „ Хамас “ против Южен Израел на 7 октомври. Израелската войска упрекна „ Хамас “, че употребява лечебните заведения в Газа за военни цели, само че палестинското придвижване отхвърля тези обвинявания. През април Световната здравна организация съобщи, че болничното заведение „ Ал Шифа “ е единствено „ празна черупка “, осеяна с трупове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР