Повечето хора свързват рака на белия дроб с цигарите, но

...
Повечето хора свързват рака на белия дроб с цигарите, но
Коментари Харесай

Цигареният дим причинява 16 вида рак

Повечето хора свързват рака на белия дроб с цигарите, само че знаете ли, че има 16 типа рак, които могат да бъдат породени от тютюнопушенето?

Доказано е, че тютюнопушенето е обвързвано с повишение на риска от развиване на много типове рак - на белите дробове, панкреаса, гърлото, устата, пикочния мехур, ларинкcа и така нататък

Всеки път, когато пушачът гълтам дима от цигарата, 7000 химикала влизат в белите дробове и се популяризират в други елементи на тялото, в това число 69 известни канцерогени- бензопирен, цианид, формалдехид, нитрозамини, бутадиен, арсений, бом, кадмий, радиоактивен полоний, 1,3-бутадиен, акрилонитрил и доста други. Концентрират се главно в катраните.

Според СЗО близо една трета от смъртните случаи от рак се дължат на тютюнопушене, висок показател на телесна маса, незадоволителна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа интензивност и приложимост на алкохол.

През 2020 година 2,7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1,3 милиона души са умряли в следствие от раково заболяване, сочат последните данни на Европейската комисия, показани при започване на февруари тази година в Европейския проект за битка с рака.

По същото време Световната здравна организация заяви, че ракът на гърдата измества рака на белия дроб като най-разпространеното онкологично заболяване в света. Миналата година година са диагностицирани към 2,3 милиона нови случая на рак на гърдата, които са 11,7 на 100 от всички онкологични болести.

Жените, които стартират да пушат рано, имат нараснал риск от рак на гърдата
Продължителността на пушенето, по-голямото количество изпушени цигари, по-младата възраст при започване на нездравословния табиет, изключително преди първата бременност, са свързани с по-високата периодичност на рак на гърдата, сочат редица изследвания.

Изследване, оповестено в Breast Cancer Research, демонстрира, че дамите, които в миналото са пушили, са с 14% по-склонни да развият рак на гърдата, в сравнение с тези, които в никакъв случай не са пушили. Тези, които са почнали да пушат преди 17-годишна възраст, са имали 24% нараснал риск, до момента в който тези, които са почнали да пушат сред 17 и 19 години, са имали 15% по-висок риск.

Що се отнася до продължителността на тютюнопушенето, създателите откриват, че тютюнопушенето в продължение на повече от 10 години усилва риска от развиване на рак на гърдата с 21%, с малко нарастване при тези, които пушат повече от 30 години (22%).

Изследователи от Националния раков център в Япония оповестяват за нараснал риск от рак на гърдата при дами в менопауза, както за интензивно, по този начин и за пасивно пушене. Инициативата за здравето на жените/The Women " s Health Initiative/ откри, че пасивното излагане на пушек, продължаващо повече от 10 години в детството, 20 или повече години за възрастни вкъщи и 10 години за възрастни на работа, е обвързвано с нараснал риск от рак на гърдата.

Намалява ли рискът от рак при различните бездимни устройства?

Димът съдържа твърди частици и хиляди химични съединения, които се генерират при горенето на тютюна при високи температури, до момента в който аерозолът при електронните цигари, образуван при по-ниски температури при изпарение/кондензация, има по-малко сложен състав от цигарения пушек и при него не се отделят твърди частици и катрани.

Рискът от рак от вейпинга (употребата на електронни цигари) се допуска, че е по-нисък от този от пушенето, до този извод стигат учени в проучване, озаглавено " СРАВНЕНИЕ НА канцерогенния ПОТЕНЦИАЛ НА ЕМИСИИТЕ ОТ ПРОДУКТИТЕ, ИЗПАРЯВАЩИ НИКОТИН, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЕЛЕКТРОННИ ЦИГАРИ, И ЕМИСИИТЕ от цигарен ДИМ ", извършено от доктор Уилям Стивънс от Университета в Сейнт Андрюс във Англия. В него се проучват рисковете от вдишването на пари, спрямо тези от поемане на цигарен пушек.

Оптималните комбинации на настройките на устройството, съставът на течността и държанието при приложимост нормално водят до излъчвания от електронните цигари с доста по-нисък канцерогенен капацитет от цигарения пушек, оповестява проучването.

Най-високо класираните канцерогенни субстанции при цигарите са 1,3-бутадиен и акрилонитрил, които способстват за над 2/3 от канцерогенния капацитет.

Биомаркерите за излагане на 1,3-бутадиен и акрилонитрил в проби урина от консуматори единствено на електронни цигари демонстрират концентрации, сходни с тези при употребяващите никотин-заместваща терапия, за разлика от високите концентрации, открити при пушачи. Биомаркерите за същите съединения спадат бързо при пушачи, които минават на електронни цигари, и то със скорост, която е сходна с тази при възпиране от пушене за над 5 дни. Нито едно от съединенията не се открива при естествени условия в парата от електронни цигари.

Въпреки че цигареният пушек е обширно изследван за токсични субстанции в продължение на десетилетия, електронните цигари не са били обект на толкоз обстойна оценка и е допустимо някои канцерогени да не са разпознати още, въпреки че тези " изчезнали канцерогени " би трябвало да са във високи концентрации и/или с високи стойности на единица стихотворец риск, с цел да доведат до забележими разлики в канцерогенния капацитет и риск от електронните цигари, означават още учените.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР