Повечето фирми смятат, че бизнес климатът у нас се е

...
Повечето фирми смятат, че бизнес климатът у нас се е
Коментари Харесай

НАП загубила 50% от доверието на родния бизнес

Повечето компании считат, че бизнес климатът у нас се е влошил. Това сочи изследване на БСК за погледа на бизнеса към миналата 2019 година

Според изследването се оказва, че бизнесът има вяра и на президента. Само 8% имат вяра на Народното събрание - главният орган, който приема нормативите, които контролират бизнес средата у нас. 69% не имат вяра на Министерския съвет. Само 3% от бизнеса има вяра на правосъдната власт.

82% от бизнеса счита, че отново може да има теч на данни от Приходната организация.

За две години Национална агенция за приходите е изгубила половината от доверието на компаниите.

4% е оптимизмът - толкоз са компаниите, които смятат, че икономическата среда е усъвършенствана за една година.

2/3 от бизнеса не е взел участие в процедури по Закона за публичните поръчки. Фирмите се оплакват от нагласени условия, необективно оценяване на офертите, голословни обжалвания, които бавят процеса.

Липсата на квалифицирана работна ръка е най-голямата спънка за развиването на бизнеса. Следват корупцията, бюрокрацията и неприятното обучение. Бизнесът желае диференцирано Данък добавена стойност, както и облекчение на процедурите за привличане на служащи отвън Европейски Съюз.

Проучването на БСК демонстрира обаче, че се усилват вложенията в образование. Най-голям е дефицитът на тесни експерти съгласно компаниите. Негативните демографски трендове обуславят този проблем съгласно БСК.

80% от бизнесът желае да не заплаща първите три дни от болничния. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР