Повече средства за извънболнична медицинска помощ - това предвижда проектобюджета

...
Повече средства за извънболнична медицинска помощ - това предвижда проектобюджета
Коментари Харесай

30% повече пари за извънболнична помощ в бюджета на НЗОК

Повече средства за извънболнична здравна помощ - това планува проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година. Увеличението на средствата е с над 30 на 100 спрямо предходната година.

33,3% повече са средствата, които ще се влагат в профилираната извънболнична помощ и здравни грижи спрямо 2021 година. Това разгласи здравният министър Асена Сербезова в Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

„ В региона на профилирана извънболнична здравна помощ са предвидени  в допълнение 800 хиляди лв. за високо профилирани действия, за физиотерапия, рехабилитация, близо осем милиона лв.. Предвидени са средства за застраховане на профилактика и извънболнично диспансерно наблюдаване на болесттите, с цел да се компенсира въздействието на ограниченията, свързани с изключителната епидемиологична конюнктура във времето на лимитирани визити на здравноосигурените лица при лекарите експерти “, изясни тя.

Средствата, заложени в законопроекта за това предложение, са над 380 млн. лева Ще се финансират здравни действия в региона на първичната извънболнична помощ.

„ Здравни грижи, обезпечаване в дома от медицински сестри и акушерки или лекарски асистенти, това са по този начин наречените патронажни грижи “, уточни министърът.

Повече средства ще има и за клинични проучвания на пациентите, добави още здравният министър.

„ Предвидени са също по този начин и в допълнение средства за нови медико-диагностични проучвания в пакет „ Клинична лаборатория “. И в тази връзка в законопроекта са заложени доста повече средства в размер на 207 милиона  286 хиляди лв. ", сподели още Сербезова.

Предстои бюджетът за 2022 година да бъде утвърден от Народното събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР