Повече пресни плодове и зеленчуци в дневното меню на детските

...
Повече пресни плодове и зеленчуци в дневното меню на детските
Коментари Харесай

Повече зеленчуци и плодове и без пържено в детските градини

Повече пресни плодове и зеленчуци в дневното меню на детските градини предвижват промени в Наредбата за хранетето на малчуганите, качена в уеб страницата на здравното ведомство. Категорично се не разрешават пържените храни, както и торти, пасти, бонбони и всевъзможни ястия и закукси, съдържащи хидрогенирани мазнини. Ограничават се количествата сол и захар, които могат да бъдат добавяни в храните.
Айрянът би трябвало да е без сол, а конфитюрите - екстра качество. Изрично се показва, че риба може да бъде предлагана, само че е и морски блага като миди, раци, калмари, октоподи и други.
С измененията се понижават калориите в дневното меню в детските градини - среднодневния банкет на сила при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден, а при по-големите сред 5 и 7 година се понижава от 1770 до 1600 калории дневно. Целта е да се понижи честотата на свръхтеглото и затлъстяването.
Пак по същата причина потреблението на мазнини би трябвало да е в границите 25-35% от енергийната стойност на храната.
Поне по три типа пресни зеленчуци и плодове би трябвало да употребяват децата всеки ден. Изрично е посочено, че те не могат да съдържат добавена захар и сол.
Вместо 100 % натурални сокове се изисква соковете да са прясно изцедени или стерилизирани. Нектарите би трябвало да са без добавена захар и изкуствени подсладители.
Според новите текстове децата би трябвало да употребяват пълнозърнести артикули най-малко 5 пъти в седмицата, сирене, кашкавал и извара - единствено от краве мляко, а месото да няма тлъстини и да не е обработено по различен метод, с изключение на охладено. Няма да се позволяват фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета.
Не се позволява предложение на подсладени пресни и кисели млека, с изключение на когато млеката са с прибавен плодов съставен елемент, какао, овесени ядки, като подслаждането би трябвало да е с натурални подсладители. Не се позволява предложение на прясно, кисело мляко и млечни артикули с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко.
Ново условие е месото и месните артикули да не са били замразени, а единствено охладени. И да са със наличие на сол не повече от 1%. От месните артикули се позволяват шунка и филе без наличие на механично отделено месо и формовано месо.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР