Повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на

...
Повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на
Коментари Харесай

Радев: Днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители

Повече от век 1 ноември ни напомня светлия образец на най-достойните представители на нашия народ. Това съобщи президентът Румен Радев в приветствието си по случай Деня на националните будители.

" Днес, на следващия ден и постоянно ще имаме потребността от нашите учители и просветители. От мъдростта на духовните и морални стожери на България, с цел да не забравяме кои сме, с цел да помним най-важния урок, а точно – мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и тестванията на времето ", сподели той.

По-рано през днешния ден националният байрак беше повдигнат пред постройката на президентската институция по случай Деня на националните будители.

Президентът Румен Радев одобри строя на Националната гвардейска част.

Денят на националните будители е отдаден на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности на нацията и нейния морал.

За първи път Денят на националните будители се празнува през 1909 година в Пловдив. През 1922 година министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на националните будители, признато от 19-то Обикновено национално заседание на 13 декември 1922 година С декрет от 3 февруари 1923 година на цар Борис Трети 1 ноември е избран за празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година денят е неразрешен.

Честването му се възвръща със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36-ото Народно заседание на 28 октомври 1992 година, когато е разгласен за формален празник Ден на националните будители и задочен ден за всички образователни заведения в страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР