Повече от половината партии са без годишен отчет засега. Срокът

...
Повече от половината партии са без годишен отчет засега. Срокът
Коментари Харесай

Колко от партиите са предали годишните си отчети в Сметната палата?

Повече от половината партии са без годишен доклад към този момент. Срокът да разгласят приходите и разноските си изтича след два дни. Въпреки това от 127 политически обединения единствено 52 партии са подали документите си в Сметната палата. 75 обединения към момента не са, регистрират от контролния орган, заяви

Ако една партия не подаде своите документи до 31 март, тя е застрашена от санкция, прекъсване на дотацията и даже изтриване. Няма да може да се яви и на последващи избори. Отчетите на партиите се ревизират и разгласяват до 15 април.

Единна национална партия възнамерява да подаде доклада си в сметната палата на следващия ден. Имат и пояснение.

" Тази година е ужасна откъм документи, имаше три парламентарни избора, президентски, а в този момент са и годишните финансови доклади ", съобщи ръководителят на ЕНП Валентина Василева - Филаделфевс.

Годината в действителност е комплицирана, тъй като докладите включват четири извършени избора, регистрират и от Сметната палата. Те чакат от партиите документи за разнообразни типове доходи.

" Приходите могат да бъдат от държавна дотация, от дарения, от недвижими парцели, тяхна благосъстоятелност и от членски импорт ", съобщи ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

Ако партиите не подадат документите си в идващите 48 часа, следват и санкции.

" Налага се имуществена глоба от 5 000 лева до 10 000 лв.. Другата опция е да се спре държавната дотация до идващите избори ", добави Цветков.

Има и трети вид на наказване за най-нередовните партии. Ако една партия не подаде документите и докладите си две години, то тогава тя е застрашена и от последваща глоба - изтриване от Софийски градски съд.

В такава обстановка и риск от изпадане от политическия живот сега са четири партии, оповестиха още от Сметната палата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР