Повече от половината от общото богатство на Африка е концентрирано

...
Повече от половината от общото богатство на Африка е концентрирано
Коментари Харесай

Трите държави, в които е концентрирано над 50% от общото богатство на Африка

Повече от половината от общото благосъстояние на Африка е съсредоточено единствено в три страни. Това демонстрира тазгодишния отчет за благосъстоянието на Африка на английската капиталова консултантска компания Henley & Partners в партньорство с южноафриканската компания за следене на благосъстоянието New World Wealth.

В Южна Африка, Египет и Нигерия е съсредоточено общо 1,18 трилиона $, което е 56% от общото благосъстояние на Африка от 2,1 трилиона $.

Южна Африка, Египет, Нигерия, Мароко и Кения са най-богатите страни в Африка. " От световна позиция Южна Африка, Нигерия и Египет бяха измежду първите 15 националности във връзка с запитванията на евентуални емигранти, получени от Henley & Partners предходната година. Южна Африка е на 5-то място в международен мащаб с растеж от 38% през 2021 година, Нигерия на 7-мо място с растеж от 15% и Египет на 14-то място с растеж от 25% ", разяснява Доминик Волек от Henley & Partners в отчета.
 Снимка 589768
В разбора се разяснява, че богатите страни въздействат съществено върху общото благосъстояние на континента. През последното десетилетие Южна Африка, Египет и Нигерия са имали негативен ритъм на повишаване на частното благосъстояние надлежно -12%, -23% и -27%., което води до 7% спад в растежа на благосъстоянието на цяла Африка от 2011 година насам.

Като цяло в Южна Африка има пъти повече милионери от всяка друга африканска страна. Приблизителният брой на хората с чисти активи с над 1 милион $, живеещи в Африка, е 136 000, само че тези, чиито активи се пресмятат на над 10 милиона $, са 6700 души. Само 305 африканци имат частна благосъстоятелност на стойност най-малко 100 милиона $.

В топ пет на градовете, в които живеят най-вече милионери в международен мащаб са Йоханесбург (16 000 милионери), Кайро (8 200 милионери), Кейптаун (6 900 милионери), Лагос (5 500) и Найроби (5 400 милионери).

Според представители на компанията в Южна Африка през последното десетилетие Мавриций е бил " най-бързо развиващият се пазар на благосъстояние в континента в процентно отношение с растеж от 74% сред 2011 година и 2021 година " Островната страна има и най-високото благосъстояние на глава от популацията в Африка - 34 500 $.

Бъдещето на благосъстоянието в Африка

New World Wealth предвижда растеж на благосъстоянието на Африка от 38% през идващото десетилетие. Очаква източноафриканските страни да вземат участие в покачването, като " над 60% напредък се чака в Уганда и Руанда до 2031 година и над 50% в Кения и Замбия. Това ще се дължи на мощния напредък в секторите на технологиите и професионалните услуги.

Проучването демонстрира, че най-голямото благосъстояние в Африка е записано през 2012 година на 2,4 трилиона $, до момента в който през 2017 година има максимален брой милионери - 148 000. Континентът обаче е мощно подложен на критика неравенството в благосъстоянието, а точно, че стотици милиони жители в тънат в жестока беднотия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР