Повече от половината европейци се чувстват виновни за екологичния отпечатък,

...
Повече от половината европейци се чувстват виновни за екологичния отпечатък,
Коментари Харесай

Промени в навиците за мобилност на европейците

Повече от половината европейци се усещат отговорни за екологичния отпечатък, обвързван с потреблението на техния автомобил. Това е резултатът от анкетата „ барометър на подвижността “, извършен за първи път от Europ Assistance Group, за който самостоятелният институт Ipsos Public Affairs интервюира онлайн 6000 белгийци, французи, германци, италианци, португалци и испанци в края на предходната година по отношение на техните привички за подвижност.

След повече от две години на ограничавания европейците приспособиха метода си на живот, в това число и навиците си за напредване - подобен е казусът и в Германия - 26 % от германците споделят, че вървят пешком по-често, в сравнение с преди рецесията с Covid 19. Увеличава се и броят на ползвателите на електрически колела и елскутери.

Промените в навиците за подвижност бяха провокирани основно от два аспекта: опасения за околната среда и разноски, отразяващи актуалните опасения на респондентите по отношение на екологията и инфлацията. Последното играе по-малка роля в Германия, в сравнение с в останалата част на Европа. Като цяло автомобилът към момента е необятно публикуван в Европа - съвсем девет от всеки 10 европейци (88 процента) към момента имат автомобил в семейството си. Германците обаче със 78 % са под равнището на европейските си съседи.

Както нормално се случва в Европа, съвсем всеки трети немски притежател на автомобил (30 процента) може да си показа да се оправи без личната си кола в бъдеще - само че единствено девет % биха могли " несъмнено " да го създадат.

Разликите в отношението към притежаването на автомобил могат да се видят, когато се преглеждат възрастовите групи - по-младите германци са най-склонни да се оправят без личен автомобил (45 % от 18 до 34-годишните могат да си го представят). Хората, които живеят в огромните градове, също са по-склонни да създадат това, защото имат по-голям брой други възможности за подвижност.

Почти една трета от европейците биха могли да си показват, че имат електрически/хибриден автомобил в бъдеще. Въпреки това високите разноски за придобиване и поддръжка, и неналичието на задоволително зарядни станции се загатват като спънки пред разпространяването на електромобилността.

Освен това европейците към момента не са уверени в автономността на електрическите транспортни средства при пътувания на дълги дистанции (30 процента). 89 % от най-използваните коли към момента са с мотори с вътрешно горене, до момента в който хибридните транспортни средства съставляват пет %, а електрическите транспортни средства едвам един %.

Автомобилът остава най-подходящото транспортно средство за превоз и е нараснал каузи си спрямо годината преди Коронакризата - 2019-а (плюс шест процентни пункта). 50 % от интервюираните са декларирали, че са пътували със личен автомобил през 2022 година Това излиза наяве от последното туристическо изследване на ADAC. Пътуването с трен също е увеличено спрямо 2019 година (плюс три процентни пункта), до момента в който пътуването със аероплан понижава спрямо интервала преди короната. Докато 35 % са желали да летят преди пандемията, през 2022 година това са били едвам 27 %.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР