НАСА съобщи, че Черно море е изменило рязко цвета си.

...
НАСА съобщи, че Черно море е изменило рязко цвета си.
Коментари Харесай

НАСА: Черно море рязко е променило цвета си

НАСА заяви, че Черно море е изменило внезапно цвета си. Ако по-рано, гледано от космоса, то имало тъмносин цвят, в този момент поради всеобщото размножаване на фитопланктон, е станало изумрудено зелено. Най-големите промени в цвета са пред крайбрежията на България и Румъния (делтата на Дунава), оповестява „ Фокс Нюз “.

Подобни промени има и пред бреговата линия на Украйна. Снимките на изменението са закрепени със спътника Aqua satellite. Според експертите,

нашествието на фитопланктон може да докара до внезапно намаление на равнището на О2 в Черно море, а оттова и до всеобщо измиране на морските му жители. Фитопланктонът е формиран от едноклетъчни водорасли и цианобактерии.

Той се храни със слънчева светлина. По-големи риби и миди се хранят с него. И през този май процесите са същите както всяка година. Ярките цветове не престават да означават напредъка на увеличаващото се пролетно цъфтене на фитопланктона в Черно море при започване на май 2024, означават от NASA. Според учените редица са факторите, които водят до бурния му разцвет.

В Черно море се вливат огромни реки като Дунав, Днепър, Риони и Днестър. Така посредством речния отток в огромния вътрешен басейн попадат хранителни субстанции. Резултатът от замърсяването от човешка активност, като селско стопанство и промишленост, също спомага растежа на фитопланктона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР