Лятото е на път да започне с ярко начало. Пълнолунието

...
Лятото е на път да започне с ярко начало. Пълнолунието
Коментари Харесай

Ягодова луна изгрява в деня на лятното слънцестоене - 21 юни

Лятото е на път да стартира с блестящо начало. Пълнолунието за този месец, известно като Ягодова луна, ще бъде най-пълно в петък - 21-ви юни - един ден след лятното слънцестоене - и ще свети в съзвездието Стрелец.

Луната също ще наподобява ярка и цялостна в четвъртък (20 юни) и събота (22 юни).

Името " Ягодова луна " не е астрологичен термин, а теоретичен и културен. През 2024 година астрономическото лято стартира на 20 юни в 23:50 ч. българско време. Тогава Слънцето беше в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – доста покрай неговата граница с Близнаци.

Сладкото име се свързва със сезона на ягодите, с плодовете, подготвени за бране по това време. Тъй като небесното събитие се случва на лятното слънцестоене, когато Слънцето е в най-високата си точка за годината, луната също ще " наподобява по-голяма от всеки път “.

" Тъй като пълнолунието през юни 2024 година се случва на слънцестоенето, в същия ден, когато Слънцето е безусловно най-високо в годината, пълнолунието на този месец на 21-ви е най-ниското пълнолуние, в действителност, най-ниското, което сме виждали от години “, написа редакторът на The Farmers Almanac Боб Берман, представен от vesti.bg.

Тъй като Луната е толкоз ниско, ще наподобява по-голяма от всеки път. Това се назовава " Лунна заблуда “. Зрителите на нощното небе би трябвало да гледат на югоизток, с цел да видят по какъв начин цялостната Луна се издига над хоризонта - и там тя ще наподобява огромна и златиста. Докато главното събитие е в петък, Луната ще наподобява съвсем цялостна в четвъртък, съгласно НАСА. Златният нюанс е, тъй като Луната върви по ниска, плитка пътека през небето, само че името произлиза от индианските племена " алгонкини ".

 

Племената са живели в североизточния район към 8000 години преди идването на британските заселници и са употребявали пълнолунието през юни, с цел да схванат по кое време ягодите са узрели за прибиране на реколтата.

Легендата гласи, че в случай че изядете ягода при пълнолуние през юни, тогава всяко предпочитание, което желаете, ще се сбъдне. Древните европейци наричали луната " медовина " или " медена Луна ". Медовината е напитка, основана посредством ферментация на мед, разбъркан с вода и от време на време плодове, подправки, зърна или хмел. В някои страни медовината се назовава още медено вино.

Някои трудове допускат, че времето към края на юни е било времето, когато медът е бил подготвен за прибиране на реколтата, което е направило това " най-сладката “ Луна. А думата " меден месец “ датира най-малко от 1500 година в Европа. " Традицията първият месец на брака да се назовава " меден месец “ може да е обвързвана с това пълнолуние заради обичая да се женим през юни или тъй като " медената Луна “ е " най-сладката “ луна в годината “, съгласно Гордън Джонстън от НАСА.

" Изглежда няма задоволително доказателства в поддръжка на доктрина от 19-ти век, че думата е навлязла в британския от обичая да се подарява медовина на младоженците за първия им месец от брака “. За будистите, изключително в Шри Ланка, това пълнолуние е Посон Поя, което бележи въвеждането на будизма през 236 година пр.н.е.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР