Повече от петилетка продължават епичните битки между общинските представители на

...
Повече от петилетка продължават епичните битки между общинските представители на
Коментари Харесай

Докога софиянци ще са от страната на булката и ще плащат за гафовете на съветниците?

Повече от петилетка не престават епичните борби сред общинските представители на софиянци в СОС и правосъдни инстанции във връзка на цената на билетчето за градския превоз. Преди дни отново стана ясно, че Административният съд София – град анулира Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община в частите ѝ, касаещи цената на еднократното пътешестване от 1.60 лева и на всички останали транспортни документи, както и на разпоредбите, по които се образува въпросната цена. В преразказ, това изясни пред медиите тези дни Милка Христова, която е юрист и заместник-председател на СОС от квотата на опозицията.

Помните ли, че сходен проблем бе публично обсъждан и през 2016 година?

Тогава общинарите изкусно побързаха да изготвят и две години по-късно да одобряват нова разпоредба, единствено и единствено да не изпълнят напътствията на съдиите по неправилното образуване, съгласно тях, на цената на билета.
Сега още веднъж има заплаха от използването на подобен тарикатлък, който общинските съветници да приложат. Той ще е в ущръб на софиянци, само че в интерес на комерсиалното сдружение, стопанисващо така наречен градски превоз.
Не желая да съм черногледа, но от самосебеси комай се постанова изводът, че софийските съветници основават калпави наредби, които ощетяват жителите и на всеки пет години ги сменят, с цел да не носят никаква виновност. Те така и така се крият зад груповата виновност, но...



Конкретно - от поясненията на защитничката на жителите - Милка Христова, излиза наяве, че магистратите са приели, че в цената на цената на билета, заплащан от пасажерите, погрешно е включена „ рационална печалба” от 5%. Тя се покрива от дотацията, което води до нейното двойно заплащане. Недрагите съветници са изфабрикували документ - разпоредба /подзаконов нормативен акт/, само че е и в несъгласие с европейските правила и регламенти, които изискват публичният пътнически транспорт да подсигурява, че услугата е на по-ниска цена от тези, които се дефинират единствено от пазарните механизми.

В непредубедените глави незабавно пораждат въпросите:

- по какъв начин и в чия изгода работят общинските съветници?
- С какви очи те изискват от жителите да съблюдават разпоредбите и нормите, глобяват ги, когато са в нарушаване?
- Не се ли срамят и няма ли да се извинят на данъкоплатците за калпавата си работа, щом съдът да анулира техни наредби и то не за първи път?
- Интересно, какво ще се случи с десетките наложени санкции на жители като нередовни пасажери?
- В това число са и тези, които са наказвани по тази причина, че в радиус от пет поредни спирки не е имало от кое място да си купят билети, а водачът в рейса, също нямал?
- А какво стана със правосъдните каузи отпреди над петилетка против контролиращата компания в градския превоз, която се назначава от самото комерсиално сдружение и това комай не бе напълно в реда на нещата, съгласно адвокати?


Примерно, съгласно юристи, в Закона за автомобилни транспорти ясно е указано: „ при положение, че обещано лице не е заплатило цената на билета, то по закон няма право да бъде глобено с налагане на административно наказване ".
Според закона Столична община, в лицето на общинското сдружение „ Център за градска подвижност “ ЕАД, няма никакви пълномощия да управлява транспорта на пасажери с всеобщ градски превоз на територията на общината, защото превозването на пасажери се води „ публичен транспорт на пасажери “ (арг. § 1, т.1 от Закона за автомобилните превози).

Центърът за градска подвижност, от една страна, е общинска благосъстоятелност, а от друга, частно комерсиално сдружение. Затова то не може да работи съгласно общинска разпоредба, а би трябвало да следва закона.

С две думи, общинските съветници, които сами си избираме, отново забъркаха цялостна каша с цената на билетчето и санкциите за него. Предстои ни да забележим каква ще е развръзката пред сляпата Темида.
Остава обаче горчивото възприятие, че ние, данъкоплатците, сме все "от страната на булката ", че сами се насаждаме на патешки яйца като от избори на избори пращаме във властта все по-некомпетенти и незнаещи представители, които се интересуват единствено от личните си облаги и келепира.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР