Бившият кмет на Дупница Атанас Янев, който управлява общината от

...
Бившият кмет на Дупница Атанас Янев, който управлява общината от
Коментари Харесай

Бивш кмет на Дупница осъди прокуратурата за незаконно обвинение

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев, който ръководи общината от 2007 до 2011 година, осъди прокуратурата на 28 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди от нелегално повдигнато му обвиняване за заграбване на към 70 хиляди лева

През 2008 година Софийска районна прокуратура повдигнала по отношение на него обвиняване, че в интервала 2004-2005 година, като шеф на строителна компания, по отношение на план, финансиран по европейската просветителна стратегия " Леонардо да Винчи " е присвоил близо 36 000 евро. Тогава Янев изпратил 20 заварчици на образование, само че не в Германия, както било по плана, а в Белгия, което породило подозрения, че има злоупотреби с европейски средства.

При повдигането на обвиняването му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лв., възбранени са били негови парцели, запорирани са били банковите му сметки, наложена му е била възбрана да напуща страната, отнети са му били законно притежавани оръжия. Обискирани са били пространства на компанията, както и домовете на Янев и на 20-те служащи. Производството против него е траяло 11 година и четири месеца и през юни 2020 година е оневинен дефинитивно.

Бившият кмет е внесъл в съда иск против прокуратурата за 120 хиляди лева обезщетение на моралните вреди. Воденото произвеждане довело до отрицателни въздействия върху душeвността му, бил компрометиран в обществото като кмет на Дупница, изпитвал боязън, напрежение в работата си, бил уплашен и унизен.

На първа инстанция Софийски градски съд му присъди 28 хиляди лева обезщетение и отхвърли желае му до 120 хиляди лева, като решението бе доказано и от Софийския апелативен съд, само че може да се апелира пред Върховен касационен съд.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР