Повече от месец финансовият министър Асен Василев не може да

...
Повече от месец финансовият министър Асен Василев не може да
Коментари Харесай

Министерството на финансите не може да издири директора на АДФИ

Повече от месец финансовият министър Асен Василев не може да получи обяснения от ръководителя на Агенцията за държавната финансова ревизия Георги Начев, макар че АДФИ е под шапката на Министерството на финансите.

От МФ оповестиха, че Начев още при встъпването в служба на министър Василев е показал болничен лист за домашно лекуване до 17 юни, само че не може да бъде открит на адресната си регистрация. 

" Повече от едномесечното неявяване на шефа на АДФИ в миг, когато от инспекцията се чака да извърши инспекции в основни държавни институции и предприятия в енергетиката, опазването на здравето, строителството, Българската банка за развиване и други структури мощно попречва работата на Министерството на финансите и осъществяването на предоставените финансови инспекции ", акцентират от финансовото министерство.

Кой е Георги Начев

Начев бе назначен отпред на АДФИ по времето, когато финансов министър бе Владислав Горанов. Той бе показан с 13-годишен професионален опит в региона на икономическата и финансовата сигурност на страната. През 2003 година Георги Начев постъпва на работа в „ Икономическа полиция " в РДВР-Плевен, а от 2006 година е чиновник в Национална работа „ Сигурност " гр. Плевен. От 2008 година до 2016 година е работил в Държавната организация за национална сигурност, като кариерно израства от специалист през шеф на бранш до шеф на профилирана дирекция.

Георги Начев бе обвързван с кръговете към ДАНС и от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. " С решаващото присъединяване на предходното държавно управление редица чиновници на тази Агенция са настанени на работа и в други структури в страната - Държавна организация “Финансов надзор ” - Начев, който е чиновник на тази организация, една цяла работа има в КПКОНПИ, формирана единствено от чиновници на ДАНС - Антон Славчев, трето - Националното бюро за надзор на СРС. И там са настанени двама - Илко Желязков и Пламен Колев ", съобщи преди месец Рашков пред БНР.

Одит в самата АДФИ

МФ заяви също, че министър Асен Василев е разпоредил одит на активността на самата Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Одитът е по сигнали за нарушавания в активността на Агенцията, в това число при даването на държавен парцел – почивна база в Албена, за стопанисване от съдружие с нестопанска цел „ Асоциация на специалистите по финансов надзор в България “, учредено на 10 август 2020 година, както и за стартирани публични поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след даването и на Асоциацията. 

Точно преди да отдаде станцията чартърен, държавната финансова ревизия стартира ударен ремонт на почивната база в Албена от своя бюджет. Първо е подписан контракт за опреснителен ремонт за 70 000 лв. без Данък добавена стойност. Контрактът е подписан на 31 март, а за реализатор е определена компания от Добрич. Само три седмици по-късно АДФИ афишира нова социална поръчка за ремонт на същата база, само че цената към този момент е 368 000 лв. без Данък добавена стойност. Новият собственик на почивната база подвига цените за чиновниците на организацията. Преди година те са плащали по 15 лв. на човек, с цел да наемат бунгалата. Сега почиваща двойка би трябвало да заплаща двойно, тъй като към този момент се заплаща за бунгало, а не за легло, разкри в свое следствие " Медиапул ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР