“Повече от година високите енергийни цени тероризират небитовите потребители, а

...
“Повече от година високите енергийни цени тероризират небитовите потребители, а
Коментари Харесай

От Асоциацията на работодателите искат компенсация заради високите цени на тока

“Повече от година високите енергийни цени тероризират небитовите консуматори, а индиректно и цялото общество, което към този момент бере горчивите плодове на инфлационните процеси”, пишат от АОБР в отворено писмо.

От асоциацията приканиха за загърбване на “политическите борби за оцеляване”, с цел да се стабилизира българската стопанска система.

Ето и цялостния текст на писмото:

За следващ път Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е принудена да сигнализира за тежък проблем, чието решение е оставено на политическото безвремие, в което българският управнически хайлайф сложи стопанската система и обществото ни.

Повече от година високите енергийни цени тероризират небитовите консуматори, а индиректно и цялото общество, което към този момент бере горчивите плодове на инфлационните процеси.

Месеци наред пишем писма, вършим планове, предлагаме механизми, организираме срещи, призоваваме за разсъдък и прагматизъм, само че съвсем без резултат. Единственият резултат досега е гласуваната от Народното събрание актуализация на Държавния бюджет, посредством която беше планувана отплата на ел.енергията над прага от 250 лева./МВтч. С тази изстрадана, само че нужна стъпка, обаче, не се изчерпаха отговорностите на страната към стопанската система и обществото!

За да бъде прибавен Законът за държавния бюджет, Министерският съвет би трябвало да одобри решение за установяване на спомагателните вноски във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, с които да се финансира програмата за компенсиране на небитовите консуматори на ел.енергия за интервала юли-декември 2022 година Такова решение липсва, а виновният вицепремиер е... в отпуск!

Липсата на такова решение попречва сключването на контракти сред Министерството на енергетиката и търговците на ел.енергия, което значи, че последните ще начислят в месечните фактури на небитовите консуматори цялостния размер на цената, без предстоящата отплата.

Казано другояче, единствено след два работни дни, на 1 август ще стартира фактурирането към небитовите консуматори и в тези фактури няма да има нито стотинка отплата, а фактурираната цена ще е в пъти над стопански търпимата. Така всички български предприятия и всички публични институции (болници, учебни заведения, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.) ще би трябвало да заплащат политическото безхаберие на не запомнили своя дълг управленци!

Всеки рационален и средноинтелигентен човек ще разбере какво в действителност следва от това – следват ликвидни проблеми, неспособност за заплащане на непостижимите енергийни сметки, банкрути на предприятия и закриване на публични институции, хиляди безработни, висока инфлация, обедняване, стопански провал!

Напомняме, че като представители на бизнеса, който е и правилен поданик, сме работодатели на всички участници в ръководството на страната. Именно като техни работодатели настояваме да си правят работата отговорно и в период. Уви, не виждаме сходно усърдие от тяхна страна. Виждаме голям брой дефицити на умения и голям „ индустриален брак “, влияещ разрушително на стопанската система ни. Няма рационален шеф, който би търпял дълго това! И нашето самообладание се изчерпа!

Настояваме за СПЕШНО решение на Министерския съвет за използване на гласуваните посредством Закона за държавния бюджет обезщетения на високите ел.енергийни цени. В противоположен случай, икономическата обстановка в страната ще бъде взривена, а последствията ще бъдат за ВСИЧКИ!

ГОСПОДА УПРАВЛЕНЦИ,

Вашето престояване във властта е краткотрайно, само че стопанската система и обществото са непрекъснати величини, които действат не от мандат до мандат, не от избори до избори. Икономиката и обществото се нуждаят от отговорно ръководство, непоклатимост и предвидимост! Разчитаме най-малко за малко да загърбите политическите си борби за оцеляване и да помислите за оцеляването на българската стопанска система, тъй като тя би трябвало да остане и след Вас!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР