Повече от два часа депутатите изслушваха двамата кандидати за управител

...
Повече от два часа депутатите изслушваха двамата кандидати за управител
Коментари Харесай

Проф. Стайкова иска НЗОК да стане ефективен орган за ефикасно разходване на ресурс, Иванка Динева със 7 цели

Повече от два часа депутатите изслушваха двамата претенденти за шеф на НЗОК – препоръчаната от Българска социалистическа партия проф. Жени Стайкова и препоръчаната от ГЕРБ Иванка Динева. Те отговаряха както на авансово заложени въпроси от съсловни и пациентски организации, болнични сдружения и медии, по този начин и на народните представители от здравната комисия.

„ Основната ми цел е НЗОК да се трансформира в ефикасен орган за ефикасно разходване на обществен финансов запас. За осъществяването на тази цел съм си сложила задания – ефикасен мениджмънт на обществените средства, слагане като приоритет профилактиката на заболяванията и промоцията на здравето “, сподели по време на чуването проф. Жени Стайкова.

Тя съобщи, че ще упорства за законодателни промени, които да трансформират структурата на финансирането и да я приближат до тази в Европейски Съюз. Ще упорства и за основаване на механизъм за по-адекватно остойностяване на клиничните пътеки, при които да бъде заплащан резултатът от лекуването, а не активността.

Проф. Стайкова добави, че би трябвало да се създадат административни промени за усъвършенстване на разноските за медикаменти, заплащани от НЗОК, както и да се предизвикват законодателни промени, с които да се даде опция на Касата да подписва договорите с сътрудниците си по по-ясни критерии.

„ Необходимо е да се удвоят средствата за извънболничната помощ, да се вкара гласност и отчетност на публичния запас и надзор посредством основаване на аналитично звено в Касата, което да проучва и обобщава огромната по размер постъпваща информация “, сподели още проф. Стайкова. Сред останалите й цели са диалогичност с партньорските страни за взимане на съответни решения за оптимално разходване на обществените средства, повишение на финансирането на грижите, оказвани в домовете за медико-социални грижи за възрастни хора, увеличение на финансирането за работещите в отдалечените региони.

Седем краткосрочни цели пък разгласи юристката Иванка Динева при положение, че бъде определена за шеф на НЗОК. В ревюто си тя акцентира, че шеф на Здравната каса е административна служба и е посредник сред политическите ползи, пациентите и работещите лекари.

„ Целите ми са свързани с завършване на договарянията със съсловните организации и обезпечаване на мира в системата на равнище изпълнители; доближаване на НЗОК до пациента; откриване в НЗОК на приемна за пациента за решение на проблемите на хората с институцията и лекуването им; осъвременяване на условията за подписване на контракти с НЗОК; понижаване на субективния метод от страна на НЗОК към договарящите страни – съсловните организации; правене на нова методика за надзор, която да понижи субективизма при проверките; разбор на разпоредбите за лекуване в чужбина за деца и възрастни, защото има огромна административна тежест и непрофесионално даване на тази услуга от страна на администрацията; основаване на спомагателни системи, контролиращи достъпа до електронното пациентско досие, уточни Динева.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР