Повече от десетилетие след като сривът на ипотечните кредити в

...
Повече от десетилетие след като сривът на ипотечните кредити в
Коментари Харесай

Скрита бомба със закъснител тиктака на жилищните пазари

Повече от десетилетие откакто сривът на ипотечните заеми в Съединени американски щати заплаши да унищожи интернационалната финансова система, в този момент още веднъж се прокрадват признаци за злополука на пазара на недвижими парцели. Или най-малко това вижда проницатеният взор на Дейв Бърт, който бе един от дребното, планували колапса през 2008 година

До 20% от жилищата в Съединени американски щати може да са надценени, разяснява пред CNBC основният изпълнителен шеф на компанията за капиталови изследвания DeltaTerra Capital, която оказва помощ на клиентите си да ръководят климатичния риск. Бърт посочи невъзможността на пазара да оцени излагането на жилищата на риск от наводнения.

Ако предизвестията му се осъществен, това може да значи срив на жилищния пазар, напомнящ този от 2008 година

Бърт уточни възобновяване на Флорида след урагана Айда като образец за идващия огромен систематичен проблем, за който би трябвало да се внимава. Събитието аргументи застраховани вреди за 65 милиарда $ и докара до внезапно повишение на цените на застраховките.

Междувременно това, че щатът е изложен на все по-силни и многочислени стихии на фона на световното стопляне кара жителите на Флорида да мигрират. А това се отразява в допълнение на цените и търсенето на жилища.

Забележките на Бърт идват дружно с така и така несигурните прогнози за пазара, където стягането на паричната политика през последната година докара до скок на лихвите по ипотечните заеми до връх от близо 7%.

Въпреки че множеството вложители остават скептични във връзка с въздействието на климатичните опасности върху портфейлите им, неотдавнашно изследване предизвести, че жилищният пазар в Съединени американски щати може да е надценен с към 200 милиарда $ заради неоценени опасности от наводнения.

Анализът беше оповестен в средата на февруари в списание Nature Climate Change. Авторите на изследването са откриватели от Фонда за отбрана на околната среда, Фондация „ Фърст стрийт “ и Федералния запас на Съединени американски щати, като наред с други, моделират измененията в риска от наводнения на равнище парцел в Съединени американски щати през идващите три десетилетия и предизвестяват, че семействата с ниски приходи са изключително уязвими от обезценяване на цената на жилищата.

Собствениците на жилища може да се окажат не задоволително осведомени за тези рискове, което пък да увеличи риска за тях от ненадейно понижаване на цената на парцелите им след покупка.

„ Когато купувате жилище, едно от най-важните съображения са разноските за поддържането му и мисля, че доста значими решения се вземат въз основа на това “, уточни Бърт.

В изследването се отбелязва също, че годишните вреди върху жилищната благосъстоятелност могат да надвишават 32 милиарда $. Средната годишна загуба може да нарасне с 26% до 2050 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР