Повече от десетилетие идеологическите сили разкъсват световната политическа тъкан. И

...
Повече от десетилетие идеологическите сили разкъсват световната политическа тъкан. И
Коментари Харесай

Светът е завладян от популизъм и национализъм, световните лидери са безпомощни в най-голямата изборна година

Повече от десетилетие идеологическите сили раздират международната политическа тъкан. И също толкоз дълго време светилата на Световния стопански конгрес се тревожат какъв брой рисково е това събитие - за бизнеса, който управляват, и за страните, които ръководят.

Но години наред в транснационалната битка с възраждащия се популизъм корпоративните водачи в Давос наподобява нямат съществени решения. В диалог след диалог тук откривах примирие и беззащитност измежду ръководителите на предприятия, когато ставаше въпрос за техните сътрудници в държавното управление. Налице е обезверено предпочитание международните политически водачи да се обръщат повече към умерените, вместо да се възползват от крайностите, само че също по този начин се признава, че политическият пазар не възнаграждава елементарно хората по средата.

Ръководствата на фирмите се притесняват, че поляризацията единствено ще се задълбочи, защото през 2024 година ще гласоподава половината от международното население допълнително от 60 страни - на всички места от Южна Африка до Съединени американски щати. За тях финансовите последствия могат да бъдат жестоки, изключително в случай че резултатите от изборите заплашват транспортните пътища или когато предизборната изразителност води до принуждение на място, където са вложили.

" Най-голямото терзание е неустойчивостта " - това ми сподели основният изпълнителен шеф на фонд за частен капитал. Тези 12 месеца може да се окажат най-голямата изборна година в историята. Много от акциите се развиват в огнища на популистки и националистически настроения, в това число в огромни демокрации като Индия.

Изпълнителните шефове надалеч не считат, че това е моментът, в който би трябвало да се обърне вълната на островния метод, а се приготвят за безконечен отпор. Някои споделят, че се тормозят да приказват за политиката, тъй като крайнодесните и крайнолевите ги считат за врагове. Освен това те имат финансови отговорности пред акционери от всички политически сили и по тази причина би трябвало да внимават за заемането на избрани позиции. Главният изпълнителен шеф на една компания за потребителски артикули изрази паника от мрачните послания на акцията по целия свят. " Това, за което се тормозя, е, че всички разкази са отрицателни ", сподели този човек. В Доклада на WEF за световните опасности през 2024 година ясно се показва, че обществените разломи са необятно публикувана паника. Респондентите показват " социална и/или политическа поляризация " в тройката на най-големите опасения, след № 2 дезинформация и дезинформация, генерирана от изкуствен интелект, и № 1 рискови метеорологични условия. Но даже и да желаят умерените сили да се повдигнат над крайностите, наподобява, че нямат задоволително визия по какъв начин бизнес общността може да помогне това да се случи. Продължих да запитвам за съответни решения, които фирмите биха могли да предложат за понижаване на публичната поляризация, само че не получих съответни отговори.

Изпълнителен шеф на компания в региона на опазването на здравето - който, както и други, пожела анонимност, защото въпросът е сензитивен в неговите среди - изрече съмнение, че като разполагат с разпилян и разнороден личен състав и като предизвикват работата в екип, компаниите може би могат да противодействат на разрушителните политически сили. " Колкото политиката се проваля в обединяването на хората, толкоз и фирмите би трябвало да се засилват в обединяването на хората ", сподели той. " Много от провокациите - от изменението на климата до това по какъв начин да получим еднакъв достъп до опазване на здравето - благоприятни условия и провокации - се нуждаят от спор и от екипна работа, а не от поляризация и опростяване. " Това беше хубава поговорка, само че тя не вдъхна доста повече от смътна вяра. Подобно на доста от другите политически наблюдения тук, то можеше да бъде споделено когато и да е през последното десетилетие. Ако са били извлечени поучения от най-острите популистки спазми в света - първата администрация на Тръмп, опитът на Болсонаро в Бразилия, реализирането на Брекзит и други - те не бяха налице.

Част от казуса за тази навалица може би е невероятният мащаб на идната изборна година. Дори някои държавни ръководители споделят, че големият брой избори води до несигурна бизнес и регулаторна среда, защото политиците в предизборната акция отсрочват вземането на сложни решения за времето след привършване на гласуването. " Много съм обезпокоена ", сподели Ан Бете Твинерейм, министър на интернационалното развиване на Норвегия. " Докато всички тези страни са в режим на предизборна акция, нещата не се случват. " Пример за това са президентските избори идващия месец в Индонезия - страна с мюсюлманско болшинство и население над 270 милиона души. Очаква се някои корпоративни водачи да отсрочат първичните си обществени предлагания, до момента в който не се ориентират до каква степен новото управление ще бъде про-бизнес насочено. Но изборите номер 1, които провокират безпокойствие тук, са тези в Съединени американски щати, които могат да доведат до завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Корпоративните водачи четат деликатно за възгледите на републиканския любимец за митата и други стопански практики, които са доста по-изолационистки даже от относително внимателния Джо Байдън. Независимо от това накъде ще се насочат Съединените щати, това ще се отрази на политиките на други държавни управления, което кара ръководителите на предприятия да си задават някои доста съществени въпроси.

" Това е нещо толкоз просто: Много от предприятията, които имаме, правят трансгранична активност. Дали една страна е за или срещу свободната търговия? ", сподели изпълнителен шеф на фонд за дялово присъединяване. Екипът на Тръмп уточни, че възнамерява да анулира закона. Затова бизнес водачите се чудят дали в този момент е моментът да вложат парите си в Съединените щати или на други места, индиректно наранени от това законодателство, или дали дълготрайните им контракти може да се окажат без значение след една година.

В интерес на истината диалозите за чист бизнес надалеч надвиха над диалозите за политика, до момента в който снегът падаше в този ски град. В последна сметка това е Световният стопански конгрес и е по-вероятно сесиите да бъдат отдадени на индикаторите за резистентност или налозите, в сравнение с политическата сцена. Участниците се забавляват с вино и безпределно количество сирене в магазините, заети от арабски страни от Персийския залив или компании, които се назовават с неразбираеми абревиатури. Застанете пред тоалетните и попитайте минувачите дали са основни изпълнителни шефове и фрапантен брой от тях ще кажат " да " ( " Един ден! " - отговори една жена с усмивка.) Палтата са прекомерно огромни, както и егото. Както и възприятието за самосъжаление в някои случаи. В тази рядка среда ми споделиха, че не оказва помощ да си милиардер, милионер или просто доста богат, когато става въпрос за политическата конюнктура в наши дни. В края на краищата актьорите както от извънредно лявата, по този начин и от извънредно дясната част на политическия набор изпитват яд към богатите, събрали се тук, в Давос, като постоянно ги упрекват за международните недъзи.

" Десните " споделят, че всички са застрашени. Левите споделят, че капиталистическата система е експлоататорска ", съобщи изпълнителният шеф на компания за потребителски артикули. Някои от присъстващите в Давос избраха да се съсредоточат върху позитивното, вярвайки, че логиката на пазарите ще преодолее популистките течения. Няколко от тях показаха възобновимата сила като област, в която икономическите сили наподобява преодоляват съпротивата на партиите заради намаляващите разноски за прекосяване към вятърни, слънчеви и други източници на сила. Дори политически консервативни места, като щата Тексас, се възползват от силата от неизкопаеми горива, макар че тези запаси се преглеждат като леви.

" Ако шофирате по автомагистрала в Тексас, а в Тексас има доста в действителност дълги прави автомагистрали, ще имате петролни платформи, докъдето погледът стига от едната страна, ще имате вятърни паркове, докъдето погледът стига от другата страна ", сподели Суни Харфорд, президент на UBS Asset Management, по време на панела, когато попитах за опасенията, свързани с изборния календар. Администрацията на Байдън изпрати забележителна делегация на форума. Държавният секретар Антъни Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан изнесоха изявления и дадоха отговор на въпроси, само че се придържаха към добре заучени опорни точки. Дори в случай че американските публични лица бяха показали някакви грандиозни нови хрумвания, множеството хора тук нямаше да ги одобряват прекомерно съществено - сигурно не до степен да влагат пари. Участниците наблюдават социологическите изследвания и знаят, че е допустимо администрацията на Байдън да си отиде през 2025 година Не оказва помощ и фактът, че изборите в Съединени американски щати се организират толкоз късно през годината и носят капацитета да преобърнат международния ред единствено два месеца преди хората от Давос да се съберат още веднъж тук.

Тази мощна неустановеност може да е повода, съгласно изпълнителния шеф на фонда за дялово присъединяване, на този стадий " доста малко хора да са присъединили риска от завръщането на Тръмп " в своите пазарни разбори. " В прочут смисъл множеството хора гледат на това като на нормалния бизнес и не мислят за това какъв брой разрушителна ще бъде администрацията на Тръмп върху геополитиката ", сподели още той. /БГНЕС

-------------

Анализ на Нахал Туси, старши сътрудник на „ Политико “ по въпросите на външните работи. Тя е отразявала войни, геноцид и политически безпорядък по целия свят. Туси се занимава с вземането на решения от международната институция за национална сигурност и външна политика и последствията от това.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР