Повече от десетилетие Alibaba Group беше безспорният владетел на електронната

...
Повече от десетилетие Alibaba Group беше безспорният владетел на електронната
Коментари Харесай

Империята за електронна търговия на Alibaba е под заплаха от Douyin и Pinduoduo

Повече от десетилетие Alibaba Group беше безспорният държател на електронната търговия в Китай. Но напоследък короната му, наподобява, стартира да се изплъзва заради напора на нападателни съперници в бранша. Наскоро Alibaba разгласи, че реорганизира бизнеса си за електронна търговия в две подразделения - едно за Китай и едно за чужбина. В Китай главните два виртуални пазара на групата - Tmall за одобрените марки и Taobao, който приветства всевъзможни търговци - получават поръчки за над 1 трлн. $ годишно, написа Reuters. Но Alibaba следи внезапно закъснение в растежа на приходите от ръководство на клиенти (CMR) - парите, получени от таксуването на търговците за услуги, които нормално съставляват от една трета до половината от общите доходи на групата. CMR са нарастнали единствено с 3% през третото тримесечие, по отношение на 20% растеж година по-рано. В края на предходната година Alibaba понижи и годишната си прогноза за приходите, до момента в който продажбите или брутнат стойност на стоките (GMV), продадени на Singles` Day (Ден на необвързаните) - еквивалента на Черния петък за Alibaba, предходната година са се покачили единствено с 8.5%, което е най-малкото нарастване досега.

Тези разочароващи резултати се дължат частично на регулаторните промени и забавения от пандемията стопански напредък, който накара купувачите да понижат разноските си. Но те също по този начин акцентират и натиска на конкуренцията и обстоятелството, че някои съперници ненадейно са надвили над Alibaba в най-бързо разрастващите се области на електронната търговия в Китай.

Търговци и анализатори показват китайското дъщерно приложение на TikTok - Douyin, също благосъстоятелност на ByteDance, като предстоящ победител в електронната търговия онлайн. Листваната на Nasdaq китайска платформа Pinduoduo, ориентирана към селското стопанство, пое водещата роля в бюджетната електронна търговия. " Другите платформи порастват по-бързо от Alibaba, което значи, че изяждат обяда на Alibaba ", твърди Лу Женванг, основен изпълнителен шеф на основаната в Шанхай Wanqing Consultancy.

Alibaba декларира пред Reuters, че постоянно се е сблъсквала с интензивна конкуренция. От компанията прибавят, че оферират на търговците мощен инструмент за стрийминг онлайн посредством Taobao Live. Платформата за извършване на покупки с отстъпки Taobao Deals и платформата Taocaicai за извършване на покупки на групи също набират известност, твърди групата.
Реклама Предприемчивото приложение Douyin
Douyin - приложението, което може да се похвали с над 600 млн. дейни консуматори на ден, стартира да разрешава на търговците да употребяват платформата за продажби през 2018 година Тази година компанията улесни марките при отварянето на магазини. Yatsen, компанията майка на китайския козметичен колос Perfect Diary, възнамерява да влага повече в наличието си в Douyin. За съпоставяне, продажбите ѝ през Tmall, които съставляват към 40% от приходите на компанията, се свиват.

" Douyin сега се трансформира в доста значим фактор за растежа на марката ", съобщи основният изпълнителен шеф на Yatsen Хуанг Джинфен при диалог с анализатори.

Търговците са привлечени от времето, което потребителите прекарват в Douyin - приблизително по 1871 минути през октомври спрямо 350 минути в Taobao, по данни на консултантската компания Questmobile.
Евтино и мощно
В другия завършек на спектъра на електронната търговия е Pinduoduo. Платформата е известна измежду жителите на селските региони на Китай с помощта на най-ниските цени и модела за групово пазаруване, който предизвиква потребителите да споделят покупките си в платформи за известия, с цел да получат по-ниски цени.
Реклама
Alibaba изостава с години от Pinduoduo във образуването на взаимоотношения с основни локални търговци и производители, споделят анализатори. " За потребителите, които към този момент са привикнали да купуват преференциални предложения с Pinduoduo, е мъчно да преминат към нова платформа. Същото важи и за заводи или локални снабдители на хранителни артикули, които са привикнали с Pinduoduo ", твърди Дафне Туйин от основаната в Шанхай аналитична компания Chaoly.
Конкуренти и регулации
Alibaba обновява бизнеса си с електронна търговия, само че все пак се сблъсква с доста провокации и анализаторите се съмняват, че може да се върне обратно към времето, в което показваше най-бързия напредък в китайската електронна търговия.

Douyin и Pinduoduo са единствено два от минимум 10 одобрени съперника. JD.com остава най-близкият противник на Alibaba, до момента в който Meituan и Baidu, надлежно колоси в търсенето на артикули и доставката на храна, уголемяват своите оферти за електронна търговия. В същото време по-малките започващи компании са ориентирани към нишови сегменти като обувки и грим.

И макар че въздействието на регулациите е мъчно да се дефинира количествено, Alibaba също беше наранена от тях и това я принуди да се откаже от политиката на условие от заинтригуваните търговци да основават магазин извънредно на нейните платформи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Компании 3 Коментари и разбори 1 Икономика 2 Компании 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Икономика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР