Повече от 80 слаби земетресения са регистрирани в Симитли за

...
Повече от 80 слаби земетресения са регистрирани в Симитли за
Коментари Харесай

80 слаби земетресения са регистрирани в Симитли

Повече от 80 слаби трусове са регистрирани в Симитли за месец, чийто магнитуд е бил по-слаб от 4 по скалата на Рихтер. Последното е било снпщи в 21:09 ч. със мощ 2.9 по Рихтер. Това оповестиха от Националния институт по Геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

Малка част от трусовете са усетени от жителите на област Благоевград. Останалите са били регистрирани единствено от сеизмичната инсталация, прибавят сеизмолозите от Българска академия на науките.

На Фейсбук страницата си от Института по Геофизика, геодезия и география оповестена карта. На нея  в жълто са маркирани епицентрите на земетресенията от 4 септември насам.  В алено пък са маркираните разломи съгласно Европейската база данни от плана SHARE.

Специалистите от НИГГГ изясняват, че сходни феномени са присъщи за региона, в който се наблюдават няколко разломни структури

Именно в региона – в долината на река Струма, са регистрирани най-силните трусове в България през 20-и век. Епицентърът им е в село Крупник и стават през 1904 година През тази година на 4 април за първи път от 150 години Европа усеща два толкоз мощни поредни труса през период от 20 минути с магнитуд 7,8 и 7,2 по Рихтер. Жертвите са над 200, до основи са сринати селата Крупник и Симитли, огромни опустошения има и в градовете Джумая (Благоеврад), Банско и Разлог.

При трусовете е изместено и коритото на река Струма, като водите ѝ при северния вход на Кресненския пролом попадат в появили се пропасти и в продължение на към 20 минути речното дъно остава изсъхнало.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР