Повече от 70 процента от приноса за титлата е благодарение

...
Повече от 70 процента от приноса за титлата е благодарение
Коментари Харесай

Във футбола най-важен остава треньорът: как "Лудогорец" стигна до титлата

" Повече от 70 % от приноса за купата е посредством работата на Ивайло Петев. Откакто той дойде в Разград всичко се промени към положително. "

С тези думи шефът и някогашен състезател на " Лудогорец " Козмин Моци разяснява 12-ата поредна купа на тима. В сряда вечер отборът от Разград победи след, като за трети път в историята си го направи в последния кръг на шампионата, както през 2012 и 2013 година

Тогава " Лудогорец " още веднъж беше воден от Ивайло Петев.

Думите на Моци за ролята на наставника не са пресилени, защото опитният експерт беше извикан безусловно да избавя обстановката. Петев дойде на 7 март, когато " Лудогорец " беше втори и изоставаше с 4 т. зад ЦСКА. Тогава той размени Анте Шимунджа.

Само за три месеца Петев съумя да завоюва 15 от всичките си 17 мача (без да загуби нито един), да запише клубен връх с 10 следващи победи и да вземе втори дубъл с тима (титла и купа в един сезон). Всичко това, заварвайки тим, готвен и селектиран от различен треньор, и също малтретиран от доста травми на съществени играчи.

" За мен беше най-важното да спечелим шампионата. Честитя на момчетата, които се подобряваха във всяка една подготовка и заслужихме трофея. Аз им благодаря и те си свършиха работата по най-хубавия метод ", разяснява Петев след последния мач за сезона.

Сезон на възходи и падения

След години на доминация главният въпрос в Първа лига в последните сезони беше не дали " Лудогорец " ще завоюва купата, а по кое време това ще се случи. През сезон 2022-2023 заплахата над клуба от Разград да сдаде първата позиция беше огромна.

Показателно е, че единствено в 12 от всички 35 кръга " Лудогорец " беше отпред в таблицата. Шест от тези кръгове са след идването на Петев.

В доста огромни интервали от сезона отборът от Разград имаше и мачове по-малко поради присъединяване си в европейските шампионати, само че и при други сходни случаи е успявал да води.

Особено през есента си пролича отстъплението в играта на тима от Разград, като най-отчетливо това се видя в мачовете в Лига Европа. " Лудогорец " доближи до тях, откакто отпадна в третия прелиминарен кръг на Шампионската лига след две провали от " Динамо " (Загреб), второто пристигнало при противоречиво съдийство.

После беше отхвърлен " Жалгирис ", а в Лига Европа българският отбор беше в група с " Бетис ", " Рома " и финландския ХИК. В последна сметка " Лудогорец " приключи трети и си обезпечи мачове в Лигата на конференциите през пролетта, като победи " Рома " в Разград след поврат и надделя ХИК също у дома.

 Във футбола най-съществен остава треньорът: по какъв начин
© LAP.BG

Европейските мачове обаче под управлението на Шимунджа. Отборът му разчиташе на самостоятелната класа в нахлуване главно на Кирил Десподов, Игор Тиаго и Бърнард Текпетей.

В шампионата грешките не бяха толкоз доста - пет в 18 мача до Нова година. След зимната подготовка обаче отборът сбърка два пъти подред, правейки 0:0 с " Левски " и записвайки изненадваща загуба от " Пирин " вкъщи.

Тогава пристигна треньорската промяна и при Петев отборът потръгна. Специалистът съумя да накара футболистите да гледат в една посока, макар информациите за някои спорове сред тях. Разликата с ЦСКА обаче означаваше, че даже и най-малките неточности могат да доведат до обрати.

 Във футбола най-съществен остава треньорът: по какъв начин
© LAP.BG

" Лудогорец " излезе отпред след в края на април, само че по-късно за малко да спре тима към купата.

" Естествено, че ние би трябвало да изглеждаме доста по-добре, само че за мен е е значима мотивацията им в тренировките. При всички положения ще се подобрим ", сподели Петев след спечелването на златните медали.

Сезон, цялостен със събития и трагичен край

Изминалият сезон 2022-2023 сподели и други трендове в българския футбол, като оспорваният край не можа да даде безапелационен отговор на въпроса дали " Лудогорец " смъкна нормалното си равнище, или останалите направиха крачка напред.

Първоначалните упования бяха " Левски " да играе доста по-важна роля в борбата за купата след извоюваната купа преди този момент. Вместо това сините записаха 11 следващи мача без победа, с което към този момент някогашният треньор. Далеч по-запомнящи се на " Герена " останаха и, довели до премахване на изпълнителния шеф Ивков, и рецензии от почитателите към притежателя Наско Сираков.

 Във футбола най-съществен остава треньорът: по какъв начин
© LAP.BG

В последна сметка " Левски " остана четвърти и ще би трябвало да премине през, в случай че желае да взе участие в Европа през лятото.

ЦСКА стартира с огромни упоритости и нов треньор в лицето на сърбина Саша Илич. Червените не съумяха да влязат в групите на Лигата на конференциите, само че вместо това се концентрираха в шампионата.

Макар тимът да не показваше най-атрактивния футбол и да завоюва 12 победи с един гол разлика, съумя да бъде доста ефикасен. ЦСКА на Илич прекара над две-трети от сезона на първото място в класирането, само че все пак приключи зад " Лудогорец ".

Това означи шестия случай в седем сезона, откогато Гриша Ганчев пое собствеността на клуба, в който ЦСКА приключва на второто място. Само през 2020-2021 алените бяха трети в таблицата.

Към събитията на терена ЦСКА беше сполетян от допинг скандал, при който беше осъден за четири години, както и от промени в собствеността. След договорка с различен акционер, като главната цел е.

Другият фактор в шампионата беше " ЦСКА 1948 ", който приключи на третата позиция и се оказа най-трудният противник за водещите тимове. Съставът смени трима наставници, започвайки сезона с Любослав Пенев, след него продължи Тодор Янчев, а годината приключи краткотрайният вид Атанас Рибарски.

 Във футбола най-съществен остава треньорът: по какъв начин
© LAP.BG

С главно български играчи обаче " ЦСКА 1948 " спря три пъти " Лудогорец " (три равенства), реализира победа и две равенства против " Левски ", а в плейофите не беше надвит от нито един различен състав. " ЦСКА 1948 " игра и.

Последните кръгове в шампионата пък държаха интригата до края, защото беше заложена купата, както и третата позиция.

Феърплей по български

Сезонът беше белязан и от обичайно огромният брой треньорски смени. Те бяха общо 19 (без да се броят краткотрайните треньори), като единствено пет клуба започнаха и приключиха спортната година с един и същи треньор отпред. Това са " Черно море " с Илиан Илиев, " Арда " с Александър Тунчев, ЦСКА със, " Локомотив " (София) със Станислав Генчев и " Локомотив " (Пловдив) с Александър Томаш.

Наравно с интригата, освен в челото, само че и главно измежду изпадащите, където до последно обстановката не беше ясна, то не може да се пропусне горчивият привкус, който оставиха подозренията за липса на феърплей.

В края на сезона обвиняванията в това зачестиха, като се стигна даже и до известие от Българския футболен съюз (БФС), който прикани за спазването му.

" Септември " и " Спартак " (Варна) изпаднаха от елитната група и се на другите тимове в групата сред 11-о и 16-о място.

 Във футбола най-съществен остава треньорът: по какъв начин
© LAP.BG

Малко по-късно сходни нападки имаше и от " Славия " към " Ботев " (Пловдив), който излезе с юноши за последния си мач с " Арда ", като победа на отбора от Кърджали му гарантираше да. Само дни по-рано след триумф на " Арда " над " Славия " футболист на отбора от Кърджали прикани " Ботев " да даде късмет на младите си играчи.

В групата, определяща призовите места също имаше обвинявания в липса на феърплей, пристигнали по оста ЦСКА - " Левски ".

Сините играха в в пробен състав без редица водещи футболисти, като на терена се появиха и дебютанти. Само дни по-късно " Левски " игра с най-хубавото против ЦСКА, а пазенето на играчи в Разград беше стимулирано с идния плейоф, към момента нерешителен на онази фаза.

В същото време пък " Черно море " игра с " Локомотив " (Пловдив) без редица водещи футболисти, които обаче пусна в последния си мач с " Лудогорец ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР