Повече от 70 години Радио Разград е в душите и

...
Повече от 70 години Радио Разград е в душите и
Коментари Харесай

Общинско Радио Разград - над 70 години ефир



Повече от 70 години Радио Разград е в душите и сърцата на своите слушатели. Началото е сложено през месец май 1945 година, когато е излъчено първото предаване на тогавашния Радиовъзел Разград, чрез два улични високоговорителя.

Благодарение на положителната синхронизация с институциите в града Общинско радио Разград е спечелило престижа на културна институция, на която се базират всички в района.

За да бъде по-близо до своята публика, по-мобилно и по-гъвкаво, поради на делничните провокации бе създаден и осъществен сегашния нов план – интернет радио Разград.

За разпространяването на Радио Разград споделя в “Нашият ден “ инж. Анко Аврамов – ръководителят на радиото, който прави механически чудеса, с цел да свърже кабела в Разград с тези по селата в региона:

“През годините връзката на радиото претърпя доста динамично развиване. Започнахме да развиваме с изключение на кабелното радио и интернет платформата, която сега е развита до степен, който ни удовлетворява. “

За Радио Разград споделя в “Нашият ден “ Петър Петров - водещ и редактор, с богат опит, чийто професионален път стартира в БНР Шумен, където, дружно със Захари Карабашлиев, са правили предаването „ Фулмакс “:

“Дългогодишният основен редактор на Радио Разград Благовества Борисова и нейният глас несъмнено имат голям принос за построяването му. Много хора са се учили от нея. Голям принос имат и първите репортери на Радиовъзела, когато приказваме за началото на радиото.

От 2010 година Валентина Колева е един от забавните гласове и Илиана Банчева , която сега е ПР на съда.

Ас съм в Радиото от 2018 година, само че постоянно съм се занимавал с медии .  За мен най-романтичните години в радиото са 90-те . Работата в радиото е огромно наслаждение. Работил съм и в малките екрани, там визията оказва помощ, само че тук всичко е в изрече, в това дали си прецизен в това, което би трябвало да кажеш. “



Радио Шумен

“Това беше един от най-хубавите интервали в живота ми. През 1992 година по покана на Ивайло Савов, който беше шеф на радиото, се появих  с екип. Направихме първото музикално предаване онлайн, което продължава и до ден сегашен. В тези години, когато нямаше други радиа, имаше единствено “Хоризонт “, “Христо Ботев “, “Дарик “ и районните радиостанции, се повия голям интерес към това, което правехме тогава.

Направихме го дружно със Захари Карабашлиев, Асен Масларски, Валентин Митрани и още хора. Всеки ден имаше музика и качество. “

За работата си в Радио Шумен споделя в “Нашият ден “ и писателят Захари Карабашлиев .

“Много хубаво беше това с общинските радиа. Петър е късметлия, че продължава тази дълга нишка и традиция. Имаше неща, които той беше разкрил и ги пуска и аз ги чувах за първи път. Хубавото в предаването “Фулмакс “ беше, че ние сами се слушахме един различен, харесваше ни това, което вършим. “

Чуйте диалога в звуковия файл.

Разлиствайки историческата последователност на радио Разград научаваме, че:

• Първата радиоточка в Разград е инсталирана в дома на оркестранта Цанко Попов.

• През 1950 година уличните високоговорители в града към този момент са 13.

• През 1952 година усиленото радиофициране на Разград стартира и така нататък „ точки ” доближават 15000.

• Първите репортери на Радиовъзела са Райна Йорданова от Исперих, Васил Йорданов от Кубрат и Юлия Пиринска.
• През 2007 година радиото в Разград защищава идея пред Съвет за електронни медии и получава лиценз и регистрация като Общинско радио РАЗГРАД.

Дългогодишен основен редактор до месец Март 2010 година е Благовеста Борисова.

Снимки: facebook/radiorazgrad
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР