Повече от 7,5 часа продължиха в понеделник САЩ и Русия

...
Повече от 7,5 часа продължиха в понеделник САЩ и Русия
Коментари Харесай

Преговорите САЩ-Русия в Женева: сложни, задълбочени, откровени и директни

Повече от 7,5 часа продължиха в понеделник Съединени американски щати и Русия договарянията си по сигурността в Женева. В хода на консултациите на територията на непрекъснатото посланичество на Съединени американски щати в Женева имаше няколко почивки.

Начело на двете делегации бяха заместник-държавният секретар Уенди Шърман и заместник-министърът на външните работиСергей Рябков.

Рябков: " Ситуацията с двустранните договаряния не е безнадеждна "

Пред медиите Рябков съобщи, че Русия е споделила на Съединени американски щати, че няма желание да атакува Украйна. " Обяснихме на сътрудниците, че нямаме и не може да имаме никакви проекти, никакви планове за нахлуване на Украйна, а всички мероприятия по бойна подготовка на войските, нашите сили са осъществявали в рамките на нашата национална територия. Няма учредения за опасения от какъвто и да е сюжет за ескалация на напрежението в тази връзка ", сподели Рябков, представен от ТАСС.

Той съобщи, че Съединени американски щати взимат доста на съществено съветските претенции по отношение на гарантиране на сигурността. Той обаче добави, че Съединени американски щати не би трябвало да подценяват риска от борба, съобщи Франс прес.

Рябков добави, че диалогът със Съединени американски щати по отношение на гарантиране на сигурността е бил комплициран, дълъг, доста професионален, изчерпателен, съответен и без опити да се заобикалят острите ъгли. Той добави, че обстановката с двустранните договаряния не е безнадеждна.

Ползата от провеждането в Женева на такива диалози е била в това, че за първи път двете страни са могли да поговорят по въпроси, които по-рано не са били повдигани и да назоват нещата с същинските им имена, което единствено по себе си има възстановителен резултат върху връзките на Русия със Запада, счита Рябков.

Рябков съобщи, че позицията на Русия по отношение на гаранциите за сигурността е твърда, само че Москва не е повдигала ултиматуми. Русия е разяснила на Съединени американски щати в Женева за какво за нея е безспорен императив да получи правови гаранции за неразширяването на НАТО, уточни заместник-министърът. Той сподели, че договарянията сред Русия от една страна и Съединени американски щати и НАТО от друга по въпроса за сигурността не би трябвало да се проточват месеци или години.

Според Рябков база за договорености сред Русия и НАТО по отношение на гаранции за сигурността има и Русия се афишира за продължение на разговора. Русия няма да отстъпва от своите претенции за гарантиране на сигурността, акцентира обаче Рябков, само че добави, че баланс на ползите сред Русия и НАТО може да бъде открит и без да се постанова Русия да се отхвърля от своите претенции.

Заместник-външният министър съобщи, че Русия ще вземе по-нататъшни решения в региона на гарантиране на сигурността след провеждането на другите две значими срещи тази седмица, тази сред НАТО и Русия в Брюксел на 12 януари и тази на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа на 13 януари във Виена.

Заместник-министърът сподели също по този начин, че Русия ще продължи ученията на своя територия, без значение от възраженията на НАТО.

Рябков заяви и че, на договарянията в Женева е била наранена тематиката за бъдещето на Договора за ограниченията за по-нататъшно редуциране и ограничение на стратегическите настъпателни въоръжения.

Шърман: Представихме прочут брой хрумвания за реципрочни ограничения

От своя страна ръководителката на американската делегация на договарянията Уенди Шърман съобщи, че Вашингтон е повторил пред Русия предизвестията си при положение на инвазия на Украйна, съобщи Франс прес. Тя разясни, че договарящите страни са разискали възможни реципрочни предели на ракетите и на военните маневри в Европа. Вашингтон обаче е предизвестил Москва, че политиката на отворените порти на НАТО би трябвало да продължи макар съветските претенции, съобщи Шърман.

" Представихме прочут брой хрумвания, въз основа на които двете страни биха могли да вземат реципрочни ограничения в съотвествие с нашите ползи в региона на сигурността и които позволяват възстановяване на стратегическата непоклатимост ", съобщи тя.

" Ние сме обаче твърди в нашето опълчване на оферти в региона на сигурността, които са изцяло неприемливи в Съединени американски щати. Ние няма да позволим на никой да постави завършек на политиката на отворени порти на НАТО ", добави Шърман.

Шърман заяви, че е споделила на Рябков, че Вашингтон няма желание да договаря по украинския въпрос, без да асоциира към тези диалози Киев, нито да разисква детайлно въпроса за архитектурата на сигурността в Европа без европейците.

Шърман сподели, че към този момент Русия не е дала отговор на американското искане за деескалация на украинската граница. Тя изясни, че Москва би могла да стартира тази деескалация, като изпрати в базите им своите военни, струпани по границата в последните седмици.

Шърман заяви, че е споделила на Рябков, че Съединени американски щати са подготвени да продължат диалозите в скоро време, по-специално тези по отношение на ракетите и ракетните системи, разполагани в Европа. Тя обаче сподели, че Съединени американски щати нямат желание да разискват на договаряния с Русия числеността на своите войски в Европа.

Шърман добави, че на договарянията е бил разискван въпросът за военните учения в Европа. Двете страни са разискали пътищата за определяне на взаимни ограничавания на мащабите на военните учения на континента и за увеличение на прозрачността по отношение на тези учения на взаимна основа. Тази тематика, съгласно Шърман, ще се разисква и на диалозите НАТО-Русия в Брюксел в сряда.

Американската представителка дефинира диалозите, извършени през днешния ден в Женева като откровени и директни. Двете страни са се пробвали да схванат взаимните си позиции, добави тя.

Готов ли ще е Путин да одобри различни отстъпки

След спешните диалози в понеделник Съединените щати и Русия останаха в задънена улица във връзка с желанието на Москва да блокира бъдещо разширение на НАТО на изток, само че формалните лица се съгласиха да продължат полемиките по други значими въпроси на сигурността, които администрацията на Джо Байдън се надява да предотвратят ново навлизане в Украйна, написа в. " Вашингтон пост ".

Заместник-държавният секретар Уенди Шърман съобщи, че договарящите от Съединени американски щати са създали оферти, свързани с обсега на американските военни учения и разполагането на американски ракети в Европа, като предизвести, че двустранната полемика в Женева, първата от поредност диалози тази седмица по отношение на военното скупчване на Русия към Украйна, е единствено началото на евентуално дълъг развой.

" Ние обаче бяхме безапелационни в отстояването на предложенията за сигурност, които просто нямат късмет за триумф за Съединените щати ", сподели тя пред кореспонденти след траялата осем часа. " Няма да позволим на никого да затвори политиката на отворени порти на НАТО, която постоянно е била съществена за съюза. "

Разговорите, дружно с паралелните полемики с европейски публични лица, планувани за сряда и четвъртък, съставляват решителен тест за опита на администрацията на Байдън да потвърди, че съдействието сред международните демокрации може да надделее над авторитаризма и погазването на интернационалните правила, разяснява " Вашингтон пост ".
Дали договарянията ще съумеят да предотвратят по-нататъшен спор в Украйна, евентуално ще зависи от готовността на съветския президент Владимир Путин да одобри различни отстъпки в региона на сигурността от Запада в подмяна на желаните от него гаранции за прекъсване на разрастването на НАТО на изток, разяснява вестникът.

Без отговор

Руско-американските договаряния по сигурността през вчерашния ден в Женева не дадоха отговор дали се чака по-нататъшно утежняване на връзките сред Москва и Вашингтон или към момента може да се предотврати ескалация, написа съветският в. " Комерсант ".

Американската делегация даже не счита да разисква две от трите основни претенции на Русия - за отвод на НАТО от по-нататъшно разширение и за евакуиране на американските сили и оръжия от Източна Европа. Същевременно Съединени американски щати очевидно са подготвени на компромис по третото съветско искане - да не се разполагат в Европа ударни средства, които да заплашват Русия. Това обаче не е задоволително за Москва, показва изданието, като се базира на коментар, получен от водещия съветската делегация зам.-външен министър Сергей Рябков.

" Каквото и да остава зад кадър, това бе разговор, а не два монолога " - подобен е основният резултат от консултациите съгласно Константин Косачов, зам.-председател на съветския сенат, поместил публикация в " Росийская газета ". " За пръв път през трите десетилетия след Студената война Русия на безусловно равни начала и безусловно съответно показа пред американците и сериозните си опасения, и пътища за радикалното им премахване ", акцентира той.

Според " Труд " обаче договарянията са завършили с " неуспех " - Русия " все по този начин не подсигурява сигурност на Украйна ", а Съединени американски щати изпращат сигнали, че не считат да подписват никакви съглашения. По думите на Рябков, представен в материала, с цел да предложи някакво политическо решение на Кремъл, съветската дипломация ще изчака утрешната полемика по сигурността в Съвета Русия-НАТО и срещата на ОССЕ по същата тематика в четвъртък.

До седмици или месеци не трябва да се чакат действителни резултати от договарянията, само че за няколко години може да се реализира значителен прогрес, предвижда пред " Известия " немският политолог Александър Рар. По думите му " Съединени американски щати няма по какъв начин намерено да заявят на Русия, че не разрешават на Украйна и Грузия участие в НАТО, само че могат мълчешком да създадат отстъпки по редица въпроси ".

" На Запад американците командват парада. Европейците вият от възмущение - едни от завист, други от отчаяние или тъй като схващат, че никой не ги пита " - това е " неприятно за европейците, тъй като им дават да схванат: всичко се взема решение над главите им. Но такава е действителността ", споделя специалистът.

" За пръв път от дълги години Русия не приказва от позицията на страна, която моли за нещо (...), която е изгубила Студената война (...) Тя декларира, че няма да жертва ползите си (...) Това е нещо ново за Съединени американски щати и днешна Европа " - никой не е привикнал с такава Русия, разяснява за " Московский комсомолец " наблюдаващият Дмитрий Солонников.

Историята на човечеството не познаваше до момента случай една страна без съдружници обществено да показа на суперсила като Съединени американски щати и на 29-те ѝ съюзнички от НАТО документи, изглеждащи като условия към победени след тотално изгубена от тях война, декларира организация РОСБАЛТ. Тя напомня, че на Русия се падат единствено два % от популацията на Земята, три % от международния Брутният вътрешен продукт и четири % от военните разноски. Докато в тази ситуация на Съединени американски щати става дума за 4 на 100 от международното население, 20 на 100 от международния Брутният вътрешен продукт и 35 на 100 от военните разноски, а на страните от НАТО - за още 9 на 100 от международното население, още 22 на 100 от Брутният вътрешен продукт и още 15 % от военните разноски.

Единствената опция за Русия през днешния ден съгласно " Взгляд " е да търси договореност със Запада за " неразполагане на нападателни ракети на страните от НАТО в Украйна. В основаните условия това най-вероятно е оптималното, което можем да издействаме в договарянията със Съединени американски щати и съдружниците им ", счита електронният вестник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР