Повече от 4 милиона украинци вече са напуснали страната, за

...
Повече от 4 милиона украинци вече са напуснали страната, за
Коментари Харесай

Анна от Украйна: Останах във Видин защото ми хареса и хората са добронамерени

Повече от 4 милиона украинци към този момент са напуснали страната, с цел да избягат от войната на Русия в Украйна, сочат данни на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. Във Видин за в този момент не са пристигнали доста бежанци, само че има такива. Един от тях е 23-годишната Анна Ришкова, която е пристигнала във Видин с 2-годишния си наследник Демир. Тя е етническа българка и по тази причина е избрала да пристигна в България. Родом е от Болград, област Одеса. Разказва, че там живеят доста българи. Завършила е съветска и британска лингвистика в Киев. Работила е като брачен фотограф и споделя, че в случай че остане във Видин би почнала работа като преподавател по британски или фотограф. 
Анна Ришкова: Живеех в Киев, само че в месеца, в който стартира войната се реалокирах в Одеса при моето семейство. При майка ми, татко ми, сестра ми и нейното семейство.
Радио Видин: От Одеса ли сте?
Анна Ришкова: От област Одеса, от Болград. Това е български град. Много българи живеят там, тъй че по тази причина избрахме България, тъй като сме родени в български град в Украйна. 
Радио Видин: Има ли доста българоговорещи в Украйна?
Анна Ришкова: Не! В моят роден град - да, доста, само че не в Украйна.
Радио Видин: Какво правехте в Киев?
Анна Ришкова: Първо отидох там с цел да изучавам. Учих съветска и британска лингвистика, и след това работех като фотограф. Работех като брачен фотограф. Това ми беше главното занятие. 
Радио Видин: Харесва ли Ви Видин?
Анна Ришкова: Да, доста го харесваме. Когато пристигнахме тук, изобщо не знаехме къде отиваме. И когато пристигнахме тук бяхме сюрпризирани, тъй като градът е дребен, само че е доста прелестен. Хората са доста доброжелателни и мястото, в което сме настанени е доста обичайно за нас. 
Радио Видин: Ако решите да останете във Видин, каква работа бихте почнала?
Анна Ришкова: Мислех си за преподаване, тъй като имам учителска тапия. Както споделих имам тапия за лингвистика с съветски и британски. Мисля, че съветския не се преподава тук, само че британския е ок. Може би преподавател по британски в учебно заведение или фотограф, тъй като желая да  продължа работата си, пристрастеността си. 
Радио Видин: Какво мислите за българските заплати, ок ли са за вас?
Анна Ришкова: Все още не знам, тъй като не получаваме заплата, само че хората тук споделят, че във Видин междинната заплата е по-ниска в сравнение с в София, Варна и другите огромни градове. Не знам за заплатите, не мога да кажа.
Радио Видин: Някой предложи ли Ви работа към този момент?
Анна Ришкова: Все още не. Питах, само че ми беше казано, че няма работа в града за в този момент, че би трябвало да изчакаме.
Радио Видин: Кандидатствахте ли за краткотраен статут?
Анна Ришкова: Да, към този момент го получихме през вчерашния ден. Вчера получихме нашите краткотрайни паспорти, нашите карти, тъй че в този момент можем да кандидатсваме за работа, детска градина, учебно заведение и т.н. 
Радио Видин: Това е вашето дете, на какъв брой години е?
Анна Ришкова: Той е на 2 години и 7 месеца. 
Радио Видин: Как се споделя?
Анна Ришкова: Демир. Планирам да го запиша на детска градина. Той желае да посещава и да си играе с деца. 
Радио Видин: Успяхте ли да приказвате с институциите за работа, за обучение?
Анна Ришкова: За работа към момента не, само че съумях да говоря с шефа на детската градина и попълних документите за приемане, които могат да ни обезпечат детска градина. И в този момент очаквам. 
Радио Видин: Какво успяхте да видите във Видин?
Анна Ришкова: Вече разгледахме " Баба Вида ". Много красива постройка. После разгледахме музея, който е до гимназията " Цар Симеон Велики ". Също посетихме и кукления спектакъл. Вече видяхме едно зрелище на кукления спектакъл. Ходихме също и до белоградчишките скали през предишния уикенд. Много красиви!
Радио Видин: Липсва ли методът Ви на живот в Украйна?
Анна Ришкова: Да, доста. Всичко е съвършено тук, отношението, хората, изискванията за живот. Много е добре, само че несъмнено, че ми липсва фамилията, тъй като тук дойдохме единствено дамите и децата. Съпрузите, бащите ни останах в Украйна и несъмнено, че ми липсва всичко, което имахме. 
Радио Видин: Вероятно сте в контакт с тях всеки ден?
Анна Ришкова: Да, в контакт сме всеки ден, по доста пъти дневно.
343 бежанци от Украйна са получили регистрационни карти за краткотрайна протекция в Северозапада, сподели инспекция на Радио ВИДИН. Най-много жители на Украйна са регистрирани на територията на област Враца 312. В област Видин 76 украинци са получили карта за краткотрайна протекция, до момента в който в област Монтана 31. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР