Повече от 4 часа пред Народния театър в София се

...
Повече от 4 часа пред Народния театър в София се
Коментари Харесай

Хиляди поискаха прошка от големия Стефан Данаилов

Повече от 4 часа пред Народния спектакъл в София се извиваше дълга опашка от опечалени, които желаеха да си вземат последно довиждане с любимеца на генерации българи Стефан Данаилов. Хората чакаха с часове, с цел да се поклонят пред неповторимия артист и политик, който умря на 27 ноември след дълготрайно тежко боледуване дни преди да навърши 77 години.

До последния си момент, в който можеше да бъде деен, Ламбо играеше в театъра и обучаваше студентите в НАТФИЗ. Колеги, другари, близки и фенове на Данаилов споделяха мемоари, свързани с легендата, до момента в който чакаха в студа пред театъра.

Студенти на Данаилов се редуваха в почетен часовой, а десетки венци затрупаха театъра. Ковчегът бе изнесен под нестихващи овации.

Президентът Румен Радев, предшественикът му Георги Първанов, някогашните министър председатели Огнян Герджиков, Пламен Орешарски и Симеон Сакскобургготски, председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дружно с цялата парламентарна група на левицата, някогашни и сегашни депутати, кметове от разнообразни политически сили бяха част от хилядите, които изпратиха Ламбо.

За мен Стефан Данаилов беше човешкото лице на българската политика, сподели президентът Румен Радев. " Много е мъчно да го вкараме в някакви рамки, с цел да го опишем с думи: големият му принос към българското кино и спектакъл, безрезервната му обич към хората, безкрайната отдаденост на неговите възпитаници ", съобщи президентът.

" Изпратихме една галактика от гений, хубост, обич и мъдрост. Стефан носеше добрина в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше болките и страданията на останалите като свои. Беше добър човек, честен и необятно скроен. За нас е ентусиазъм, опора и мощ. Ние, българските социалисти, загубихме своя нравствен лидер, осиротяхме. В основни моменти за Българска социалистическа партия и България той умерено и с мъдрост даваше правилни решения и чертаеше път за десетилетия напред. И ние го следвахме. Стефан е политик с достолепие. Остана правилен на себе си и на концепциите си. Поклон пред великия, недостижимия и незабравимия Стефан ", съобщи Нинова.

Площад или улица в София да носят името на артиста, да се направи негов барелеф предложи по време на сесията на Столичния общински съвет водачът на столичните социалисти Калоян Паргов.

" Стефан Данаилов е доказателство, че няма министри, няма партии, изкуството е мощно и сплотява всички ", сподели Вежди Рашидов, ръководител на парламентарната комисия по просвета, който бе министър на културата в предходния кабинет на ГЕРБ. Настоящият министър Боил Банов призна, че не познава по-харизматичен човек от Ламбо. " Той притежаваше рядкото качество с изключение на гения на сцената и на екрана да бъде подобен и в живота. Липсата е страхотна. За всички хора е и голяма горест. Невероятен човек, толкоз положителен, толкоз подсъзнателен, толкоз позитивен във всички моменти от живота си ", добави той.

Бяха поднесени венци от съвсем всички министерства, от премиера, редица столични театри, БОК, Българска народна банка, Народното събрание, парламентарната комисия по просвета и медии, ДУМА и доста други

" Беше необикновен човек, който беше над всичко, над дребни неща. Той беше един заслужен и откровен човек. Него не го интересуваха дреболиите. Той ще остане, тъй като направи неща, които за малкия екран и театъра са жалони. " На всеки километър " е нещо, което не може да го направи всеки ", сподели насълзен артистът Славчо Пеев. " Той е неповторимото нещо, което сме имали ние, тъй като го заслужаваме. Каза ми: " Не ме жалете, живял съм както би трябвало ". Щурчо, прелестен, надарен, ненагледен, той не е отговорен, че беше толкоз прелестен ", сподели актрисата Татяна Лолова. Колегата й Владимир Пенев добави, че има раздели, които не могат да се одобряват, и тази е тъкмо такава. " След такава загуба просто би трябвало да замълчим. Ще ми липсва рамото му. Той имаше рамо, което оферираше на всеки, той е роден и предопределен да прави положително ", добави артистът Марин Янев.

Последно довиждане с Мастъра си взеха и всички възпитаници от осемте му випуска, те се редуваха да извършват ролята на почетен часовой. Студентите си взеха довиждане с Мастера с трогателно писмо, прочетено от актрисата Силвия Лулчева. " Благодарим ти за смелостта да поемеш кръста да поведеш младежи към светлината на изкуството! Благодарим ти за безпощадно точната откровеност! Благодарим ти, че когато обсъждаше актьорската ни работа, вниманието ти беше концентрирано върху това, какъв брой сме пораснали като индивиди. Благодарим ти, че ни наказваше, като ни прощаваш! Благодарим ти, че говореше просто, почтено и човешки, с безмилостна автоирония, че не се къпеше в суетност и самовлюбеност, а ни респектираше с нечовешка човещина! ", гласи част от него.

В градинката пред театъра бе подредена и изложбата " Познатият чужд Стефан Данаилов ", която напомня част от огромните му функции.

Поклонението продължи до 15 часа, когато ковчегът бе изнесен от Народния спектакъл под нестихващи овации от множеството, което не съумя да влезе вътре. Стефан Данаилов ще бъде заровен през днешния ден до брачната половинка му Мария в Бояна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР