Повече от 30 г. паметникът на съветския воин Альоша буни

...
Повече от 30 г. паметникът на съветския воин Альоша буни
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив спира бутането на Альоша, противник предлага там да вдигнат кула с ресторант

Повече от 30 година паметникът на руския боец Альоша буни политически войни в Пловдив

Ще остане ли Паметникът на Съветската войска в София в Княжеската градина, или ще бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство, още не е ясно. Докато се чакат новите политически диспути, “24 часа ” ревизира какво е отношението към сходни противоречиви паметници в страната, а такива има във всеки огромен регионален град.

Повече от 30 година паметникът на руския боец Альоша разсънва политически войни в Пловдив. Най-застрашен беше той през 1996 година, когато локалният парламент при кметуването на Спас Гърневски взе решение да бъде съборен.

Съдът обаче го “циментира ” с аргумента, че паметникът е държавен и общината не може да се разпорежда с него.

Периодично гранитният солдат с шмайзер осъмва нашарен със свастики

и служащи ги отстраняват с пясъкоструйки. Така беше часове преди визитата на съветската посланичка Елеонора Митрофанова.

Гранитният паметник е открит на 5 ноември 1957 година Бившата основна архитектка Антоанета Топалова е безапелационна, че Альоша ще остане вечно на върха на Хълма на освободителите.

“Първо, този монумент е на върха на един сиенитен рид, чиито скали са извънредно здрави. В него е прибавен така наречен циклопски градеж. В самата фигура са вградени дебели стоманени колони. Да не приказваме какво голямо количество бетон е излято ”, споделя арх. Топалова.

Според нея, в случай че монументът се събори, ще се унищожи цялата архитектоника на тепето.

Альоша “боде ” очите на много пловдивчани изключително на Трети март, защото руският боец фрапантно се извисява над монумента на Царя Освободител Александър II. А Паметникът на Левски е в подножието на хълма.

Прототип на руския боец е действителен участник във Втората международна война - Алексей Скурлатов

Изграждането на монумента стартира през 1954 година и завършва 3 година по-късно. Дело е на скулптора Васил Радославов. Самият Скурлатов посети Пловдив, с цел да види паметника, само че чак през 2007 година, а шест години по-късно умря.

При социализма очевидно неодобрение против 15-метровата фигура няма, само че ропот против него се надига от време на време. Успоредно се стартират и хрумвания за прекрояването му. Една от тях при започване на демокрацията беше фигурата да се префасонира на бутилка кока-кола.

Последно някогашният общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация Стойчо Кузев предложи към Альоша да се излеят 4 стоманобенонни колони, които да го закрият, и на върха на този фундамент да се построи кула с въртящ се панорамен ресторант.

“Не пипайте Альоша! Много е здрав. Човек като седне в ресторанта, ще гледа цялата гледка на града ”, стартира екзотичната си концепция той.

В Бургас от 90-те години върви спор за срутване на Паметника на Съветската войска, който и тук е наименуван Альоша. Като се стигне до гласоподаване, в никакъв случай не се събираха нужните резултати.  

 

Бургаският Альоша стърчи с внушителните си 18 метра

Альоша е сърцето на Бургас на централния пл. “Тройката ”. Паметникът е висок 18 м, като в най-горната си част изобразява руски боец с вдигната ръка, а в подножието му е барелеф на сцена от Втората международна война.

И него постоянно го цапат с багра и надписи против Съветската войска.

Монументът е издигнат през 1953 година Последното искане за събарянето му бе импортирано в общинския съвет от Съюз на демократичните сили през 2018 година Предложението бе да бъде демонтиран и изнесен в покрайнините на града.

Година по-рано на стотина метра от Альоша бе открит монумент на жертвите от комунизма, само че в неведнъж по-малки размери.

Паметникът на българо-съветската дружба във Варна е най-големият паметник в целия град. Намира се в кв. “Чайка ” на могилата Турна тепе. Със своите 23 м е един от най-величествените градежи, който от години се е трансформирал в спорен знак на позабравеното минало.  

 

Във Варна това е най-големият паметник

До него водят 301 стъпала, наречени “Стълба на спечелилите ”, само че надали някой се сеща към този момент за това. Днес десетки варненци ги употребяват като част от утринната си физзарядка.

Паметникът гълтам повече от 10 хиляди тона бетон, построен е през 1978 година на мястото на Братската могила за починалите в битката с фашизма, която през днешния ден се намира в Морската градина.

След провален конкурс за план, през 1973 година са определени варненските скулптори Евгени Баръмов, Альоша Кафеджийски и Камен Горанов.

Под повърхността му е прикрит лабиринт от  тунели на няколко равнища

Тук е и най-модерното за времето си бомбоубежище с 1800 места.

Паметникът на Съветската войска в Стара Загора е повдигнат над Братската могила в югоизточния завършек на парк “Ленин ” (днес “Митрополит Методий Кусев ” или Аязмото) в памет на починалите от 66-и стрелкови корпус и други поделения на Съветската войска.  

 

В знак на респект към Съветската войска в Стара Загора е открит монумент през 1948 година

Той е открит през 1948 година, издигнат е с волни пожертвования на старозагорци. Изграден е от бял мрамор по план на известния ваятел Иван Лазаров, съгласно някои източници - в съавторство с Димо Лучианов, ваятел, роден в Казанлък.

Иван Лазаров е измежду създателите и на оспорвания Паметник на Съветската войска в София.

Монументът в Стара Загора съставлява обелиск с висок релеф, изобразяващ руски

боец с бойно знаме на рамо и свалена за  отдаване на респект ушанка

Над него има надпис:: “Слава и всенародна благодарност на руските воини-освободители - 1941-1945 година ”.  

В Стара Загора гласовете за неговото унищожаване са по-скоро откъслечни, само че се случва да бъде поругаван.

В Плевен паметникът на Съветската войска се издигаше на пл. “Свободата ” в центъра на града.

Правен е през 1954-1955 година, негови създатели са арх. Васил Тихолов и скулпторите проф. Анастас Дудулов и Борис Кадийски. Върху пиедестала от сив гранит стърчеше бронзовата фигура на руски боец в цялостен растеж, с вдигната за привет ръка.  

 

Този монумент в Плевен бе свален от постамента през декември 1991 година

През декември 1991 година бронзовият Альоша, както го назоваха плевенчани, бе свален и на 2 елементи пренесен в двора на историческия музей. По-късно върху постамента бе подложен обелиск в памет на всички герои, починали за свободата на Плевен.

 

Инфо: " 24 часа "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР