Повече от 2000 военни от военен съюз, начело на който

...
Повече от 2000 военни от военен съюз, начело на който
Коментари Харесай

Военен съюз, начело с Русия, провежда бойни учения в Беларус

Повече от 2000 военни от боен съюз, отпред на който е Русия, през днешния ден сложиха началото на военни учения в Беларус, покрай границите на страни от НАТО, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

В ученията на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) ще вземат участие военни от Русия, Беларус, Киргизстан, Казахстан и Таджикистан. Армения също членува в ОДКС, само че не изпрати свои сили. През януари тя сподели, че тази година няма да е хазаин на учения на ОДКС на фона на обтегнатите си връзки с Русия.

Министерството на защитата на Беларус заяви, че ученията, които ще продължат до сряда, имат за цел да се отработи подготовката за взаимни интервенции, в това число за реакция при нуклеарна повреда.

Ученията се организират в три района на Западна Беларус, които граничат със страните от НАТО Полша и Литва. Полският външен министър Збигнев Рау съобщи, че задачата на военните учения е да дестабилизират района.

В Беларус са ситуирани съветски бойци и съоръжение, които бяха употребявани във войната в Украйна, макар че беларуските сили не са взели участие в нея. Русия също по този начин твърди, че е разположила тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

Командващият обединените въоръжени сили на Украйна военачалник Сергий Наев съобщи, че Украйна е укрепила границата си с Беларус за ученията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР