Повече от 20 души загинаха по време на ултрамаратон в

...
Повече от 20 души загинаха по време на ултрамаратон в
Коментари Харесай

Над 20 спортисти загинаха в супермаратон в Китай

Повече от 20 души починаха по време на ултрамаратон в китайската провинция Гансу. Причината за нещастието по време на планинската конкуренция е внезапно утежняване на времето - със захлаждане, градушка и мощен вятър, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “, представен от „ Фокус “. 100-километровата планинска конкуренция се организира в народен парк в провинция Гансу в северозападен Китай. Ултрамаратонът мина през Каменната гора на Жълтата река, живописна туристическа дестинация в окръг Жинтай. Смята се, че локалните скални формирания са на възраст 4 милиарда години. Районът е прочут със суровата си планинска природа с каменни колони и се употребява за снимане на доста китайски телевизионни стратегии и филми.

Трагедията се разигра в събота, 22 май, заради извънредно неприятното време. Жертвите на надпреварата, приключило с драматичен край съгласно последните данни, са 21 души. Още осем от 172-те участници в ултрамаратона са откарани в лечебни заведения, оповестяват китайските медии.

Ултрамаратонът в Китай стартира в облачно време и съдейки по фотосите, оповестени в обществените мрежи, участниците са били облечени много леко, с къси панталонки и тениски. Но към обяд, когато участниците в надпреварата бяха на разстояние от 20-31 км, времето ненадейно стартира да се утежнява: към внезапен спад на температурата на въздуха се прибавиха пориви на плевел вятър, градушка и мразовит дъжд. По това време бегачите са се намирали на височина от към 2000 метра над морското ниво, написа хонконгското издание на South China Morning Post. Според китайското издание на Global Times, извънредно студеното време е предизвикало дискомфорт и хипотермия измежду маратонците, вследствие на което някои са изчезнали безследно, напускайки трасето.

Състезанието е било прекратено и незабавно беше проведена огромна интервенция, в която участваха над 700 спасители. Работите по търсене в неравния и комплициран терен са траяли и откакто се стъмни. Според организация Xinhua температурите още веднъж са спаднали през нощта и дружно с сложния терен и топографията, всичко това е затруднило извънредно интервенциите по търсене и избавяне.

Свлачище заради суровото време също е затруднило напъните на спасителите, споделиха локалните управляващи. " Успяхме да евакуираме 151 участници в ултрамаратона на безвредно място. Но жертвите не можаха да бъдат избегнати: 21 души бяха открити мъртви ", гласи известие в тях. Според китайските медии измежду тях  е бил 31-годишният прочут състезател Лиян Цзин, нееднократен победител в ултрамаратоните, който държи два национални върха.

Според китайската преса, базирайки се на спасители, точно ниската температура се е трансформирала в най-голямата опасност за участниците в планинското съревнование, защото те са били с тънки облекла, а температурата в планините е била към нула градуса по Целзий. Един бегач от планински маратон сподели пред локалните вести на: „ В един миг стопирах да чувствам личните си пръсти (защото беше толкоз студено). В същото време езикът ми също го усещах заледен. " Той сподели, че е решил да се отдръпна от надпреварата: „ Оттеглих се по средата на планината и влязох в дървената хижа по напътствие на спасителите. Вече имаше още към 10 бегачи, които се бяха спуснали по-рано, и чакахме в хижата към час. След това пристигнаха към 50 бегачи и се приютиха в тази стая.

" Властите на провинция Гансу сътвориха специфична комисия за следствие на трагичния случай. „ Този случай е изключителна обстановка за социална сигурност, породена от неочаквани промени във времето в даден регион “, сподели Ян Сючен, кмет на град Байин, покрай мястото на нещастието. Както отбелязва английският вестник The Guardian, през уикенда в множеството елементи на провинция Гансу е бил плануван „ забележителен “ спад на температурата; в това време потребителите на китайските обществени мрежи са възмутени, че чиновниците не са взели поради неприятното време. „ Защо управляващите не прочетоха прогнозата за времето и не направиха оценка на риска? - пита един от коментаторите - Това е напълно провокирано от индивида злополучие. Дори в случай че времето се промени ненадейно, къде бяха проектите за деяние при изключителни обстановки?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР