Повече от 18 млн. лв. са инвестирали големите търговски вериги

...
Повече от 18 млн. лв. са инвестирали големите търговски вериги
Коментари Харесай

Търговските вериги инвестираха над 18 млн. лв. в по-добри условия на труд

Повече от 18 млн. лева са вложили огромните търговски вериги у нас в по-добри условия на труд и здравна отбрана в  пандемичната 2020 година Освен това, на фона на всеобщите съкращения, предизвикани от здравната и икономическа рецесия, те освен са запазили чиновниците си, само че и са нараснали броя им общо със 1100 души. Това стана ясно на медийно събитие с представители на Сдружението за съвременна търговия (СМТ). То сплотява едни от най-големите търговски вериги у нас измежду които Billa, Фантастико, Deichmann, dm, Mr. Bricolage, Kaufland, Lidl, T MARKET, ProMarket. Те са шеф на повече от 23 000 души у нас. Анкета, извършена измежду членовете на СМТ демонстрира и че през 2020 година огромна част от ритейлърите у нас усилиха възнагражденията на чиновниците си като растежът варира от 4% до 10%. Членовете на СМТ влагат и в обществени пакети като дават на чиновниците си в допълнение здравно обезпечаване, ваучери за храна, дарове, бонуси и отпуски за специфични мотиви като рождени дни, 8 март, Великден и Коледа, транспорт; отстъпки при извършване на покупки в магазините на веригата и при сътрудници - хотели, оптики, карти за спорт и доста други.

От вложенията в по-добри условия на труд и здравна отбрана съвсем 9 млн. лева са били вложени в увеличение на възнагражденията; закупуване на съвременно съоръжение, което да улесни работните действия, обезпечаване на условия за отмора и по този начин нататък. Други 9,1 млн. лева са били вложени в постоянното обезпечаване на персонални защитни средства като маски, ръкавици и шлемове, загради на касите и в секторите за непосредствено обслужване на клиенти, дезинфектанти за чиновниците и посетителите и доста други ограничения. Като положителни работодатели те мотивираха чиновниците на „ първа линия “ с финансови
бонуси, пакети със здравословни храни, плодове, мултивитамини и др.; подпомагане за имунизация и обезпечаване на PCR тестове; психическа поддръжка и така нататък

Сивата стопанска система продължава да бъде един от главните трудово-правни проблеми за бранша, съгласно единомислещото мнение на участниците в събитието през днешния ден и членовете на СМТ. Работодателите, които са правилни и заплащат всички налози и осигуровки страдат от нелоялна конкуренция от други работодатели, които заплащат по-високи хонорари за сметка на спестени разноски към бюджета, стана ясно в хода на полемиката през днешния ден. Едно от решенията, които се оферират е да бъде въведена нормативна смяна, предвиждаща заплащането на трудовите хонорари да става само по банков път и да се изключи опцията за превеждане на трудови хонорари „ по ведомост “. Така в държавния бюджет ще влизат повече доходи, а чиновниците ще се обезпечават върху действителния си приход, което ще им донесе по-голяма обществена сигурност. Освен това ще се увеличи лоялната конкуренция сред фирмите на пазара.

Дигитализация на трудово-отчетните процедури е друго предложение от ритейл бранша, което с изключение на, че ще ограничи сивата стопанска система, би довело и до още няколко спомагателни резултата. Един от тях е икономии на време и пари на работещите, работодателите и държавната администрация, които ще генерират действително нарастване на приходите на хората и на приходите на фирмите и в държавния бюджет. Допълнителни резултати ще бъдат понижаване на административната тежест върху бизнеса  и сензитивно възстановяване на сигурността на предпазване на трудово-осигурителната информация.

Задължителни първи стъпки в тази посока, съгласно представителите на Сдружението за съвременна търговия са въвеждането на електронни трудови книжки, трудови досиета и болнични. Дигитализацията на тези документи, както и на процедурите, свързани с достъпа до тях и актуализациите им, би минимизирала изцяло непотребния трафик на хора с хартиени документи сред работодатели и институции и би редуцирала времето за обработката им. В случая с болничните листове да вземем за пример, фирмите навреме ще получават документите в електронен тип и ще отпадне нуждата заболелите чиновници персонално да ги предават, което освен е непотребен разход на време, само че и съставлява риск за здравето на хората. В същото време цялата информация за работещите ще е доста по-сигурно поддържана и доста по-лесно налична както за чиновниците и компаниите, по този начин и за администрацията.

Важен резултат от цифровизацията на трудовите документи и процеси ще бъде и освобождението на финансов запас на фирмите и повишението на приходите в бюджета. Според изследване на Българската асоциация за ръководство на хора за култивиране и поддържане на трудови книжки и досиета са нужни най-малко един експерт по човешки запаси на 3 000 чиновници, или към 6 милиона лв. годишно за заплати, които ще бъдат спестени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР