Мухамад Юнус: Лидерите призовават Бангладеш да прекрати атаките срещу нобеловия лауреат

...
Повече от 170 световни личности призоваха премиера на Бангладеш Шейх
Коментари Харесай

Повече от 170 световни личности призоваха премиера на Бангладеш Шейх Хасина да спре "преследването" на нобеловия лауреат Мухамад Юнус.

Проф Юнус - известен в международен план като "банкерът на бедните" - беше залят с множество съдебни дела, като през последните седмици бяха заведени още няколко.

В отвореното писмо се казва, че те представляват нападение срещу демокрацията.

Г-жа Хасина отговори остро, обвинявайки 83-годишната жена, че „моли“ за международно изявление.

Тя добави, че приветства международни експерти да оценят текущото съдебно производство срещу проф. Юнус.

Докато голяма част от западния свят възхвалява проф. Юнус за неговото пионерско използване на микрозаеми, г-жа Хасина гледа на 83-годишния мъж като на обществен враг.

Тя многократно е описвала проф. Юнус като „кръвопиец“ на бедните и е обвинявала неговата Grameen Bank в начисляване на прекомерни лихви.

Банката, която проф. Юнус основа през 1983 г., предлага малки, дългосрочни заеми, за да помогне на бедните хора да започнат собствен малък бизнес. Оттогава концепцията се разпространява по целия свят. През 2006 г. проф. Юнус и банката бяха удостоени с Нобелова награда за мир.

Писмото, подписано от бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, основателя на Virgin Group Ричард Брансън и вокалистът на U2 Боно поискаха "непрекъснатият съдебен тормоз" на проф. Юнус да бъде спрян.

"Искрено желаем той [да] може да продължи своето новаторско дело без преследване или тормоз", се добавя в него.

Мохамед Юнус, „световен банкер за бедните“

Мнозина вярват, че опитът на проф. Юнус да създаде политическа партия през 2007 г. с очевидната подкрепа на подкрепяното от военните временно правителство е разгневил г-жа Хасина, особено защото тя беше в затвора по това време.

Проф Юнус не изпълни плана и оттогава каза, че политиката „не [неговата] чаша чай“ .

Все пак правителството на г-жа Хасина удвои атаките си срещу проф. Юнус – които тя започна след идването си на власт през 2009 г.

Какви са делата срещу проф. Юнус?

Миналата седмица 18 бивши служители на Grameen Telecom, друга компания, основана от проф. Юнус, заведоха дело, обвинявайки го, че ги е лишил от работните им облаги.

Отделно, на 22 август той беше изправен пред съда за предполагаемо нарушаване на трудовото законодателство.

Последните случаи отразяват как администрацията на Хасина се е опитвала да дискредитира Проф. Юнус през последните 15 години.

Те също идват само четири месеца преди следващите общи избори в Бангладеш и на фона на нарастващи призиви за осигуряване на свободни и честни избори.

През 2011 г. централната банка на Бангладеш го принуди да напусне Grameen Bank на основание, че е работил след задължителната възраст за пенсиониране от 60 години.

През 2013 г. властите обвиниха проф. Юнус в укриване на данъци върху чуждестранни доходи, които предполагаемо включват неговата Нобелова награда и хонорари от книга.

Адвокатът на проф. Юнус Абдула Ал-Мамун казва, че тези случаи са неоснователни и повлияни от правителството.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР