Повече от 16 години след като беше назначена за първата

...
Повече от 16 години след като беше назначена за първата
Коментари Харесай

Auf Wiedersehen, Ангела! Незабравими моменти на Меркел

Повече от 16 години откакто беше назначена за първата жена канцлер на Германия, Ангела Меркел си обезпечи място в учебниците по история.

В Германия някогашният канцлер има заслуга за повишението на престижа и въздействието на страната, като съвсем на половина понижи безработицата. Меркел реализира прогрес в насърчаването на възобновимите енергийни източници, само че беше подложена на критика и за прекомерно бавните си дейности във връзка с изменението на климата.

В интернационален проект 16-те години на нейния мандат бяха белязани от голям брой рецесии - от мигрантския напор към Европа през 2015-2016 година до последната пандемия от COVID-19.

Меркел работи, с цел да скрепи един разлъчен Европейски съюз, на фона на трайна известност в чужбина като модел за подражателство за дамите. Политикът от ХДС е работила дружно с четирима френски президенти, петима английски министър председатели и осем италиански министър председатели.

Но немската " Мути " ще бъде запомнена и с няколко незабравими и вирусни моменти - от празненствата ѝ на Световното състезание по футбол през 2010 година до присъщия ѝ жест с ръка във формата на ромб.

Евронюз обръща внимание на няколко от най-ярките и занимателни прояви на отишлия си от властта канцлер.

Кой би могъл да не помни запаметяващата се замяна на реплики от януари 2007 година сред съветския президент Владимир Путин и Меркел, когато философски изглеждащата Меркел не трепна, когато кучето на Путин се приближи да я подуши?

Смята се, че това е умишлена провокация от страна на съветския президент, защото Меркел се опасява от кучета.

След като е работила с четирима американски президенти, тя имаше напрегнати връзки и с Доналд Тръмп, както мнозина видяха през 2017 година, когато на първата им среща във Вашингтон репортерите трябваше да им припомнят да се ръкуват.

Редица други замени на реплики и произшествия също станаха известни през последните години, като да вземем за пример когато стара французойка я обърка с Брижит Макрон, брачната половинка на френския президент Еманюел Макрон.

Бившият немски канцлер също по този начин беше забелязана да се смее дружно с някогашния министър-председател на Обединеното кралство Тереза Мей, когато двете носеха якета в сходни цветове по време на напрегнатите договаряния за Брекзит във Франция.

Стоикът Меркел в никакъв случай не е била от хората, които вършат шоу, само че не и когато се опитваше да нахрани австралийски папагал лори в парк за птици. Той я клъвна по пръста, а реакцията ѝ си заслужава да се гледа неведнъж.

67-годишната Меркел към момента не е разкрила никакви бъдещи проекти, само че по-рано тази година съобщи, че ще си вземе нужното време за " четене и сън " и " по-късно ще види „ къде ще се появи ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР