Повече от 16 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на

...
Повече от 16 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на
Коментари Харесай

Трябва да унищожат 16 000 дози АстраЗенека заради изтекла годност

Повече от 16 000 дози от имунизацията против COVID-19 на AstraZeneca (АстраЗенека) с изминал период на валидност би трябвало да бъдат унищожени в Малави поради повишеното безпокойствие по отношение на страничните резултати. Ваксините са част от 102 000 дози, дарени от Африканския съюз (АС) на държавното управление на Малави предишния месец, съобщи БНР.

Здравните управляващи са загрижени, че поради информацията за случаи на тромби и слуховете, че получената ваксина е с изминал период, от ден на ден хора се отхвърлят от имунизиране. До момента са приложени към 230 000 дози, задоволителни за имунизиране на близо 1% от популацията. Освен дози от Африканския съюз, страната получи повече от 400 000 дози AstraZeneca от Covax и индийското държавно управление, заяви " Гардиън ". Първоначално жителите на Малави реагираха въодушевено и при започване на акцията предишния месец пред имунизационните пунктове и лечебните заведения се образуваха дълги опашки. Постепенно, обаче, броят на искащите понижа.

Има съмнение по отношение на решението за имунизиране, сподели доктор Бен Чилима, шеф на Института за публично здраве в Малави. Има хора, които се двоумят, други отхвърлят от религиозни съображения, а някои просто отсрочват, счита той. През последната седмица хората разпространяваха известия, че ще получат ваксина с изминал период на валидност, което нанесе удар върху напъните на държавното управление да организира имунизационна акция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР