Повече от 150 алерголози, членове на Българското дружество по алергология

...
Повече от 150 алерголози, членове на Българското дружество по алергология
Коментари Харесай

Над 150 лекари участват в Пролетни алергологични дни

Повече от 150 алерголози, членове на Българското сдружение по алергология (БДА), офталмолози, кожни лекари, ринолози и гост-лектори вземат участие в  V-та Национална конференция: пролетни алергологични дни, която се организира в Казанлък.

В научната стратегия са включени над 35 презентации и отчети, свързани с лекуването и терапиите на тежката бронхиалната астма, наследствения ангиоедем, ХОББ, уртикария, лекуване на ринити и фокус върху офталмологията, дерматологията и ринологията.

Председателят на БДА проф. доктор Мария Стаевска при откриването на форума напомни, че климатичните промени подтикват алергичните болести и предложения доктор Силвия Новакова, заместник-председател на БДА да напомни по какъв начин Българското сдружение по алергология посади няколко дървета, измежду които и една японска вишна при откриването на Есенните алергологични дни предходната година в Пловдив. Символизмът при засаждането на японските вишни сакура  е опазването на околната среда посредством съзерцаване и реализиране на естетика сред индивида и природата.

Глобалното стопляне на планетата е реалност, природата се задъхва, както и пациентите с астма (от гръцки ἅσθμα, ásthma – задъхване) и алерголозите като колегия виждат смисъл във влагането на старания в поддръжка на по-чиста и по-здрава околна среда. 

В Казанлък проф. Стаевска заяви и още една новина  за актуализирания уебсайт на Българското алергологично дружество ,  достъпен както за експертите, по този начин и за пациентите.  Обновяването е дело на доктор Пламена Новакова, която стартира презентацията си със остарялата британска сватбена традиция от викторианската ера “Нещо ново, нещо назаем, нещо синьо… ”, която алегорично носи шанс за новото начинание.

При откриването на Пролетните алергологични дни първата пленарна лекция сервира проф. доктор Захарий Кръстев от УМБАЛ “Иван Рилски ”. С приятна доза комизъм и съществени научни доказателства той приказва за “Митът пробиотици ”. Д-р Стефка Евтимова, с две клинични специалности – педиатрия и алергология и клинична имунология, приказва в своята презентация „ Подценяван ли е алергичният ринит в детска възраст? “

Какво е алергологията през днешния ден и какво е мястото на алерголозите на фона на климатичните промени и все по-нездравата околна среда, тези въпроси сложи ръководителят на сдружението проф. Стаевска, които участват и в множеството научни отчети.

Алергологичните дни обичайно се организират два пъти годишно, през есента и пролетта, с цел да може професионалната общност  да разисква освен новостите в медицината, само че и да дискутира  важни настоящи проблеми в системата на опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР