Повече от 130 горски пожара, предизвикани от светкавици, горят в

...
Повече от 130 горски пожара, предизвикани от светкавици, горят в
Коментари Харесай

12 хил. светкавици разпалиха над 130 пожара в Канада и принудиха стотици да бягат от домовете си |

Повече от 130 горски пожара, провокирани от светкавици, горят в Западна Канада, оповестява Би Би Си. Страната се бори с рекордна гореща вълна.

Правителството разгласи, е ще изпрати военни самолети, които да оказват помощ на спасителите в битката за овлазяване на пожарите в провинция Британска Колумбия.

По-рано тази седмица хора трябваше да избягат от село Литън, което се намира там. В селото бе регистриран националния температурен връх от 49,6 градуса във вторник. То беше унищожено от пожар. Огънят в селото - което се намира на към 260 км североизточно от Ванкувър - принуди доста от 250-те му поданици да избягат, без даже да съумеят да вземат някакви движимости, в сряда вечерта. За 15 минути всичко било обзето от пламъци, по думите на кмета, интервюиран от Би Би Си.

Ненормално високи температури обгърнаха Северна Америка през последните дни. Експерти чакат климатичните промени да засилят честотата на рисковите събития, като горещите талази. И въпреки всичко свързването на което и да е от тях с световното стопляне е комплицирано - отбелязва английската медия.

В петък пожарната работа на Британска Колумбия заяви, че 136 пожара са били дейни в провинцията. Те са зародили вследствие на към 12 хиляди светкавици. Стотици поданици бяха предизвестени, че може да им се наложи да изоставен домовете си.

Министърът на отбраната Харджит Саджан сподели, че държавното управление ще обезпечи помощ, в това число военни хеликоптери и личен състав, които са оказват помощ в преодоляването на огъня и достигането на хора, застрашени от него.

Пожарите доведоха до затварянето на редица огромни пътища.

Министърът на сигурността Бил Блеър установи, че горските пожари са имали " опустошително " и " невиждано " въздействие върху Британска Колумбия. Те, по думите му, демонстрират, че " ние сме в първите стадии на това, което дава обещание да бъде дълго и предизвикателно лято ".

Здравните управляващи оповестиха, че е евентуално горещата вълна да е провокирала гибелта на 719 души през последната седмица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР