Повече от 100 канута и каяци с украински флагове ще

...
Повече от 100 канута и каяци с украински флагове ще
Коментари Харесай

Свършват парите за издръжката на украински гребци в общинска база в Русе

Повече от 100 канута и каяци с украински знамена ще проведат тази събота народен шампионат на езерото Липник край Русе, с цел да излъчат първенците на страната си и представителите им в идната олимпиада .
Зад спортното събитие обаче се крие огромен проблем, обвързван благодарение на институциите за бежанците от воюваща Украйна.

Двукратният олимпийски първенец Юрий Чебан и целият хайлайф на украинските гребни спортове ще се съберат в Русе, с цел да проведат националното си съревнование . Причината да дойдат точно тук е, че от 24 март в дребната общинска база край езерото Липник са настанени 47 юноши и техните треньори .

" След надпреварата по какъв начин ще продължим, още нямаме изясненост. Трябват пари, с цел да се изхранват тези хора . На този стадий свършиха ", споделя българският народен треньор и началник на клуб " Локомотив " - Русе Евгени Недев, който е самобитен хазаин на украинските състезатели.

Тези младежи и треньорите им - всички първенци на страната си, бяха посрещнати сърдечно от кмета на Русе Пенчо Милков, който им даде обещание топъл банкет и грижа.

" Русе е огромен и мощен град, ще се погрижим за тях . Колкото се наложи, ще се грижим за тях ", заявява Милков.

Отново в Русе дадоха обещание цялостна поддръжка президентът Радев, министър председателят Петков, зам.-председателят на Народното събрание Вигенин, министърът на труда Гьоков, представители на Европейската комисия и на Комисариата за бежанците.

Така се стигна до писмо, изпратено до всички вероятни национални и европейски институции с съответни въпроси и молба за помощ.

Издръжката на 47-те гребци в този момент лежи на доброволци .

" Този месец разбрахме, че би трябвало да платим и тока на общинската база, защото Община Русе няма бюджет за това. Пращаме писмо, с цел да попитаме какъв е казусът и за какво тези деца и техните треньори не могат да се възползват от държавна помощ ", разяснява Йоана Терзиева, представител на фондацията " Право на детство ".

Освен тока, на гостите, които по този начин сърдечно бяха признати от общинската администрация, доброволци осигуриха печки за отопление, ледник, пералня, сушилня, спално долни дрехи, столове за сядане, хигиенични материали от сапун до тоалетна хартия и прахуляк за пране.

Първите три седмици храненето за обяд и вечеря бе напълно грижа на бизнесмена Пламен Здравков , а след това той съобщи щафетата на благотворителната организация на католическата черква " Каритас " . Супата до ден сегашен се доставя от Теодора Якимова, а закуската им е от фондация " Право на детство ". Нито лев от държавни или общински институции.

Координацията измежду донорите и доброволците е дело на групата " Русе оказва помощ на Украйна " и админите Ирина Стоянова и Стамен Белчев.

" Войната продължава и нещата в Украйна ескалират. Никой не може да каже по кое време откакто свърши войната тези деца ще могат да се върнат в домовете си. За част от тях домовете им към този момент не съществуват физически ", показва Стоянова. По думите ѝ досега действително българската страна не се е погрижила за тях, а съгласно закона те са непридружени лица с право на протекция .  

" Месечната прехрана на тези хора в базата възлиза на към 25 000 лв. ", прецизира Белчев.

Шампионите на Украйна - настоящи и бъдещи, държат на думата си и дават обещание да посветят успехите си на България и на Русе.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР