Повече от 100 делфина са били изхвърлени по турското крайбрежие

...
Повече от 100 делфина са били изхвърлени по турското крайбрежие
Коментари Харесай

Масова смърт на делфини в Черно море заради руските военни кораби

Повече от 100 делфина са били изхвърлени по турското крайбрежие от февруари насам - това е извънредно висок брой на починали животни спрямо предходни години, заяви Угур Йозсандикчи, водещ откривател на морския живот в университета Синоп, град в Турция на юг от Крим. Делфините били видяни да работят извънредно и в други страни на Черно море. Местни морски биолози подозират, че главната причина за гибелта на делфините е шумовото замърсяване от военни кораби на север.

Нискочестотният сонар на военните кораби и подводници директно пречи на ехолокацията на делфините, споделя Павел Голдин, морски биолог, профилиран в проучването на делфините в Института по зоология в Украйна. Неспособни да се ориентират, делфините не могат да разпознават плячката и затова не могат да ловуват. Сонарите ги объркват и те изпаднат в суматоха, като без да желаят се удрят в скали или излизат на плажа. Някои уцелват и морски мини.

Пълното следствие на аргументите и обсега на скорошните смъртни случаи на делфини може да отнеме месеци или години, като огромна част от бреговата линия е недостъпна за откривателите заради войната. Въпреки това, тези смъртни случаи и други сходни, подбудени директно от войната в Украйна, могат да основат „ рецесия в биоразнообразието “, сигнализира Турската фондация за морски проучвания.

Замърсяването с звук също може да наруши популацията на рибите и да ти принуди да мигрират далеко, предизвестява Голдин. Това нарушава локалната екосистема. Делфините са на върха на хранителната система в Черно море и гибелта им може да заплаши цели субпопулации и може да отнеме доста години, преди популацията им да се възобнови./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР