Повече хора ще могат да кандидатстват за наем на общински

...
Повече хора ще могат да кандидатстват за наем на общински
Коментари Харесай

Нови правила за получаване на общинско жилище в София

Повече хора ще могат да аплайват за наем на общински жилища в София, защото част от изискванията се трансформират. Това е записано в новата Концепция на Столичната община за жилищната политика в областта на общинския жилищен фонд. Тъй като безсрочното отдаване чартърен на подобен вид жилища не подтиква извънредно нуждаещите се да се оправят с икономическите си проблеми, то наемането ще е за избран период от време. Ограничението няма да засегне само лицата с над 70% понижена работоспособност.

Лицата, които ще имат право да аплайват за краткотрайно настаняване чартърен в общинско жилище ще са в риск от беднотия, младежи, напускащи обществените институции, самотни родители, стопански дейни фамилии, чиято възраст не надвишава 35 години и фамилии с деца, които са възпитаници. Докторантите на възраст до 35 години също ще могат да аплайват за общинско жилище. За всички от изброените групи има избран таван на месечните приходи.

Проверката на положението на съществуващите общински жилища, направена за задачите на концепцията демонстрира, че 31% от жилищата са в положително положение, 47% – в приемливо, 19% – в неприятно, и 1,1% е делът на необитаемите парцели. Базисната цена на наемите е 0.80 лева./кв.м. Към тях се прибавя коефициент съгласно параметрите на жилището.

Проблемът с недостига на жилища може да бъде решен като се стартира построяването им здания, които са напълно общинска благосъстоятелност е записано в концепцията. Те обаче няма да могат да се продават на ползвателите. Също по този начин се предлага да се търси финансиране за построяването на сходни здания по линия на оперативни стратегии на Европейския Съюз, а също по този начин и от частни вложители. В случая са заложени два момента. Първият е даване на урегулирани имоти за градеж на обществени жилища. Вторият – взаимно строителство в лични контролирани парцели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР