Повече двойки ще могат да се възползват от държавно финансиране

...
Повече двойки ще могат да се възползват от държавно финансиране
Коментари Харесай

Държавата ще помага на онкоболни и двойки с генетични заболявания да имат деца

Повече двойки ще могат да се възползват от държавно финансиране за инвитро. Онкоболните и хората с генетични болести също да бъдат подкрепени плануват промени, оповестени за публично разискване. Решението беше предизвикано от репортаж на bTV.

Според препоръчаните промени Центърът за асистирана репродукция ще финансира и двойки с генетично заболяване, както и дами с потвърдено новооткрито онкологично заболяване. За да се финансира заледяване на яйцеклетки на тези дами, те би трябвало да са на възраст до 35 години.

Вчера ви разказахме историята на 29-годишната Виржиния, на която откриват рак на гърдата.

Младата жена замразява яйцеклетки, с цел да може откакто се излекува, да стане майка. Процедурата в този момент не се поема от страната, само че от следващата година ще се финансира.

Държавата ще финансира стимулацията, добиването и замразяването на яйцеклетки, а след излекуването на дамата - и оплождането, и прехвърлянето в тялото. Онкологичните комисии ще дават мнение дали пациентката е подобаваща за процедурите.

" Това е доста действителна вероятност тези хора да имат деца и в изискванията на демографска рецесия това е явен сигнал, че се прави нещо за тях ", разяснява доктор д-р Георги Стаменов, експерт по репродуктивна медицина.

Ще се финансират и дейностите при генетични проблеми при най-малко един от сътрудниците. При тях се сортират за оплождане кафези, които не са носители на генетичния недостатък.

Затягат се условията към лечебните заведения, с цел да получават финансиране от страната. Резултатите за успеваемостта ще бъдат обществени на уеб страницата на Центъра за асистирана репродукция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР