Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на

...
Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на
Коментари Харесай

София подкрепя Скопие и Тирана за ЕС

Потвърждаваме нашата мощна поддръжка за надеждна вероятност за присъединение на страните от Западните Балкани и за тяхното бъдеще в Европейски Съюз. Това стана ясно от обща декларация, подписана от външните министри на България, Хърватия, Гърция и Румъния, подписана в Ню Йорк.

Те декларират, че разширението на Европейски Съюз е взаимоизгоден развой както за Европейски Съюз, по този начин и за страните от Западните Балкани, и съставлява стратегическа инвестиция в сигурността, стабилността и просперитета на Европа.

Според тях за Европейски Съюз е от първостепенно значение да обезпечи цялостния прогрес на района, учреден на самостоятелните заслуги и осъществяването на прецизни, само че обективни условия.

В декларацията външните министри удостоверяват поддръжката си за започване на договаряния за присъединение с Албания и Република Северна Македония при съблюдаване на одобрените условия, по-специално тези за добросъседските връзки.

Те са на мнение, че започването на договарянията за присъединение ще даде опция на тези две страни да се съсредоточат повече върху нужните промени, до момента в който в това време Европейски Съюз ще може да следи от близко техния прогрес по осъществяването на откритите условия и критерии, в това число осъществяването на двустранни контракти, благоприятстващи добросъседството в района като Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Северна Македония и Преспанското съглашение сред Гърция и Република Северна Македония.

" ДУМА " напомня, че предходната седмица ръководителят на смесената комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Северна Македония проф. Ангел Димитров съобщи пред БНР, че неговите македонски сътрудници " се придържат към едни постулати на интерпретация, която е идеологически стимулирана и толкоз настойчиво се пробват да пазят тези позиции, че нещата стартират да наподобяват на изложение на една отрицателна сила ".

По-късно и президентът Румен Радев изрази безпокойствие от работата на комисията. Той съобщи още, че не приема интеграцията на Република Северна Македония в Европейски Съюз да бъде за сметка на използването на българската история, език и еднаквост като разменна монета, а в случай че проблемите не бъдат преодолени, държавното управление би трябвало да премисли безусловната си поддръжка за Скопие по пътя му към Европейски Съюз. С вчерашната декларация обаче България дава зелена светлина, без противоречивите въпроси сред двете страни да бъдат позволени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР