Потреблението на антибиотици и антимикробната устойчивост при хората и животните

...
Потреблението на антибиотици и антимикробната устойчивост при хората и животните
Коментари Харесай

Употребата на антибиотици и антимикробната устойчивост при хората и животните са свързани, установи проучване

Потреблението на антибиотици и антимикробната резистентност при хората и животните са свързани, откриха учени, представени от Пи Ай Мидиа/ДПА.

От получените данни от проучването излиза наяве, че потреблението на тези препарати при наедрял рогат добитък, прасета и пилета има връзка с устойчивостта към медикаментите при хората, а човешката приложимост на антибиотици е обвързвана с антимикробна резистентност при животните.

Експерти от целия свят са решени да забавят разпространяването на този тип устойчивост, която частично се дължи и на ненужното потребление на антибиотици.

Антимикробната резистентност поражда, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите мутират и към този момент не реагират на медикаментите, предписвани против тях. Това затруднява лекуването на болесттите и усилва риска от разпространяването им, което пък води до по-сериозни премеждия или до гибел.

Според откривателите изследването акцентира незабавната нужда от проект за справяне с разпространяването на антимикробната резистентност, като се концентрира върху общественото развиване, понижаване на бедността и въвеждането на по-строги правила за използването на антибиотици.

За Касим Алел от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, който е водещ създател на проучването, тази устойчивост е комплициран за разрешаване проблем поради другите цели на многото заинтригувани страни.

Той е на мнение, че  " интердисциплинарен метод за наблюдаване и надзор на антимикробната резистентност при другите типове и да не е насочен единствено към индивида, би трябвало да бъде подхванат от тези, които взимат решенията и от управляващите по света в името на по-доброто здраве на планетата “.

Този тип устойчивост е огромна опасност за здравето на международното население. Според данните устойчиви бактерии са предизвикали 1,27 милиона смъртни случая през 2019 година

Неправилната приложимост на антибиотици (това включва също антивирусни и противогъбични препарати) е основен фактор в разпространяването на антимикробната устойчивост. Влияние оказват възходящото търсене на храни и артикули на животинска основа, а също комплицираните и взаимосвързани социално-икономически и екологични фактори.

В новото изследване интернационален екип от откриватели, в това число и специалисти от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, проучват връзката сред използването на антибиотици и равнищата на антимикробна резистентност при хора и животни, които се отглеждат за храна, в интервала към 2018 година Под внимание се взимат социално-икономическите, здравните и екологичните рискови фактори.

Констатациите демонстрират, че нарасналата приложимост на антибиотици при животните води до по-висок % устойчивост при добитък, отглеждан за производството на храна. Както и че по-голямото потребление на тези препарати от хората усилват риска от този тип резистентност при тях.

Изследователите откриват също, че нарасналата приложимост на антибиотици при животните води до по-висок риск от антимикробна резистентност при човешките болести - избрани като сериозно значим приоритет от Световната здравна организация. По-голямото ползване на този тип препарати при хората на собствен ред усилва опцията от тази устойчивост при животните.

Въпреки неголямото потребление на антибиотици в страните с ниски и междинни приходите, изключително в Азия (като Бангладеш, Китай и Индия), равнищата на антимикробна резистентност при животните, отглеждани за храна, са най-високи. Този факт дава съображение да се допусна, че е допустимо потреблението на тези медикаменти да е второстепенен рисков фактор за разпространяването на устойчивостта в избрани елементи на света, споделят учените.

Социоикономически фактори като икономическото неравноправие или смъртността, породена от неправилна хигиенична процедура или сърдечни проблеми, също покачват равнищата на антимикробна резистентност при хората.

„ Тази взаимозависимост сред използването на антибиотици и устойчивостта при хората и добитъка, открита от нашето изследване, дава нови благоприятни условия за намаляването на тази резистентност “, споделя Лайт Якоб от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, който е измежду създателите на изследването. Според него са нужни по-строги национални политики и разпореждания за използването и предписването на антибиотици при животните и при хората.

Данните от изследването са оповестени в изданието " Лансет планетари хелт ", добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР