Потребителското цунами през декември е особено видимо. Дали начинът, по

...
Потребителското цунами през декември е особено видимо. Дали начинът, по
Коментари Харесай

Защо младите икономисти настояват за предвидимост на икономиката с бъдеще?

Потребителското цунами през декември е изключително очевидно. Дали методът, по който използва един икономист, е друг и дали обществото схваща нуждата от устойчивото развитие в " Нашият ден " разясняват икономистите от Общоикономическия факултет на УНСС доктор Неда Мужо и д-р Антоан Шотаров.

" Живеем в консуматорско общество . Има статическо изследване, което споделя, че Западът печели едно евро или един $, с цел да харчи два. Докато източните култури нормално печелят един $, с цел да изхарчат 50 цента “, споделя доктор Неда Мужо, учител в Общоикономическия факултет на УНСС. И добавя, че, гледайки напред, стабилно развиване значи, че ние към този момент сме взели на заем от бъдещите генерации и ние по този начин да се каже харчим за тяхна сметка.

Според доктор Антоан Шотаров войната въздейства доста аспектно, като тя ускорява инфлацията и инфлационните процеси в целия свят. Пандемията  също оказва въздействие през предходните две години и внезапно трансформира бизнес изискванията. Преди това капиталовите фондове и бизнесите бяха подготвени да вкарват големи средства в избрани бизнеси.

" Криптозимата е тук . Никой не може да каже по кое време ще излезем от нея или дали ще излезем. В момента още веднъж се търси дали въобще има смисъл от тези валути, дали би трябвало да се влага в тях “, споделя икономистът.

В България има голям брой фондове за рискови вложения, някои от тях са подкрепени с европейски средства, а други са частни фондове. Реалност е и първият български еднорог с оценка от 1 милиарда $.

Ако се погледнат световните показатели за нововъведения, се вижда по какъв начин България прави скок от 80-о място до 35-о място, което демонстрира, че изискванията за нововъведенията и стартъпи в България са се трансформирали фрапантно. Политическата конюнктура въздейства осезателно върху рамката за развиване бизнеса.

България е страна с най-ниска минимална заплата в границите на Европейски Съюз, както и най-ниска пенсия, и най-ниска междинна работна заплата. Страната ни е с една от най-високите инфлации в Европейски Съюз.

" България би трябвало да има изпреварващ растеж на стопанската система. Нашите сравнителни преимущества са дигитализацията, финансовите нововъведения и географското разположение ", твърди доктор Мужо.

Целия диалог можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Наталия Маева БНР подкасти: На всяка цена DGtech podcast Green Deal Podcast
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР