Потребителските цени в САЩ са се покачили със 7% през

...
Потребителските цени в САЩ са се покачили със 7% през
Коментари Харесай

Рекорден скок на потребителските цени в САЩ на годишна база

Потребителските цени в Съединени американски щати са се покачили със 7% през последната година. Това се показва в отчет на Министерството на труда и покачването им продължава.

Това е най-високият едногодишен скок на цените от 1982 година

Темпът на повишаване на инфлацията " надалеч изпреварва растежа на заплатите на множеството американци и притиска покупателната дарба на семействата ", разяснява финансовият анализатор Грег Макбрайд за ТВ канал АБС. Основният ритъм на инфлация се е забавил на месечна база за втори следващ месец, само че главните потребителски цени не престават да се повишават с бързи темпове и не демонстрират признаци на закъснение, уточни анализаторът.

Така нареченият главен показател, или мярка за всички детайли, като се изключи по-нестабилните хранителни и енергийни показатели, са се покачили с 5,5% през последната година – най-голямата смяна за 12 месеца от февруари 1991 година

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл съобщи, че инфлацията съставлява опасност за възобновяване на пазара на труда, където наемането на работа е спряло през последните месеци,а безработицата остава по висока от преди пандемията. ФЕД е подготвен да увеличи лихвените проценти по-бързо от в началото плануваното, с цел да отговори на покачващите се цени.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР