Потребителските нагласи през октомври се влошават рязко заради нарастващ песимизъм

...
Потребителските нагласи през октомври се влошават рязко заради нарастващ песимизъм
Коментари Харесай

НСИ: Рязко влошаване на потребителските нагласи през октомври



Потребителските настройки през октомври се утежняват внезапно поради възходящ скептицизъм в оценките и упованията на потребителите във връзка с икономическата обстановка в страната, на техните спестявания, на безработицата, както и във връзка с растящата инфлация и склонността им за извършване на покупки, демонстрират резултати от последното тримесечно изследване на Националния статистически институт (НСИ).

През октомври 2021 година общият индикатор на потребителското доверие в България спада с цели 10,8 пункта по отношение на юли, когато набъбна с 3,5 пункта, като има утежняване на доверието на население както в селата (спад с 11,9 пункта), по този начин и в градовете (понижение с 10,2 пункта).

Общата оценка през октомври на потребителите за развиването на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца, както и упованията за идващите дванадесет месеца, са по-песимистични по отношение на предходното наблюдаване, като тези балансови индикатори се намаляват надлежно с 9,6 и с 13,3 пункта.

Графики на показателя на потребителско доверие в градовете и селата

По-голяма част от потребителите дефинират актуалната икономическа обстановка в страната като неподходяща за икономисване , като се утежняват и упованията им във връзка с опцията да икономисват през идващите дванадесет месеца.

Същевременно потребителите не престават да смятат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени , като се резервират и техните инфлационни упования за идващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната през идващите дванадесет месеца скептицизмът също нараства , като мненията на популацията и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните упования.

Последната анкета на Национален статистически институт регистрира и утежняване на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост , като по-резервирани са и желанията на потребителите да правят такива разноски през идващите дванадесет месеца.

Негативна е и настройката на потребителите във връзка с осъществяването на разноски за " покупка на кола " и за " усъвършенствания в дома " през идващите дванадесет месеца.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР