Потребителската инфлация в САЩ е намаляла през март, като по-евтиният

...
Потребителската инфлация в САЩ е намаляла през март, като по-евтиният
Коментари Харесай

По-евтиният газ и храна облекчават инфлацията в САЩ

Потребителската инфлация в Съединени американски щати е намаляла през март , като по-евтиният газ и хранителни артикули са донесли известно облекчение на семействата, които изпитват усложнения под тежестта на възходящите цени. Въпреки това се чака Федералният запас да продължи да се придържа към тактиката си за по-нататъшно повишение на лихвените проценти.

Правителството заяви това по-рано през днешния ден, базирайки се на отчет , като разясни, че потребителските цени са нарастнали единствено с 0,1% от февруари до март , което е спад по отношение на цифрата от 0,4%, записана от януари до февруари. Измерени по отношение на миналата година, цените са се повишили единствено с 5% през март, което е внезапно намаляване по отношение на февруарския растеж от 6% на годишна база и най-малкото покачване от близо две години насам. Понижението се дължи значително на понижението на цените на базови артикули като природен газ, използвани коли и мебели, които се бяха повишили внезапно преди една година след нашествието на Русия в Украйна. Като се изключат нестабилните цени на храните и електрическата енергия обаче, така наречен базисна инфлация остава настойчиво висока . Основните цени са се повишили с 0,4% от февруари до март и с 5,6% по отношение на година по-рано. Федералният запас и доста частни икономисти считат главните цени за по-добър знак на базисната инфлация. Според стопански оценки годишният индикатор се е повишил през март за пръв път от шест месеца насам.

Повишаването на цените в обширния бранш на услугите , вариращи от ресторантьорство до фризьорски услуги и автомобилните застраховки, поддържа главната инфлация висока , най-малко към този момент. Очаква се тази наклонност да накара Федералният запас да увеличи главния си лихвен % за десети следващ път, което евентуално ще бъде оповестено на съвещанието през май.

Все отново, в отчета , разгласен през днешния ден, са налице и позитивни признаци , които подсказват, че инфлационният напън понижава . Разходите за наеми са се повишили с 0,5% от февруари до март, което към момента е високо, само че е най-малкото нарастване от една година насам. Цените на питателните артикули са спаднали с 0,3%. Това е първият сходен спад от 2 години и половина, който е дълго чакан „ отдих “ за американците, които изпитват съществени усложнения да покриват разноските си за храна. Цените на използваните коли, които първоначално бяха „ мотор “ на високата инфлация, са се намалили с 0,9%, което е девети следващ месечен спад. Цените на бензина, които спаднаха с 4,6% единствено от февруари до март, са се намалили със 17% през последната година.

Представителите на Федералния запас предвиждат, че след едно в допълнение покачване с четвърт пункт през следващия месец, което ще увеличи главния лихвен % до към 5,1%, най-високата му стойност от 16 години насам, покачванията ще бъдат прекратени , само че главният лихвен % ще остане нараснал до 2023 година Експерти обаче предизвестяват, че централната банка би могла да увеличи лихвените проценти в допълнение, в случай че сметне това за належащо за ограничение на инфлацията.

Докладът , отдаден на трендовете в заетостта през март , оповестен предходната седмица обаче сподели, че през последната година растежът на заплатите непрестанно се забавя . Компаниите афишират по-малко свободни работни места, а броят на американските жители, които напущат работата си, с цел да стартират нова, най-вече по-високоплатена работа – фактор за по-високо възнаграждение, също понижава.

Друга по-тревожна наклонност , която заслужава изключително внимание , е вероятността банките да понижат внезапно отпущането на заеми , с цел да запазят средствата си, откакто през предишния месец две огромни банки се сринаха и провокираха разтърсвания в Съединени американски щати и в чужбина. Много по-малки банки са изгубили депозити на клиенти в интерес на големи международни банки, които се считат за прекомерно постоянни, с цел да банкрутират. Загубата на тези депозити евентуално значи, че тези банки ще отпускат по-малко заеми в бъдеще на компании и физически лица. Според изследване на Националната федерация на самостоятелния бизнес някои дребни предприятия към този момент имат проблеми с приемането на заеми. МВФ предизвести през вчерашния ден, че забавянето на кредитирането може да забави икономическия напредък на страната с близо половин процентен пункт през идващите 12 месеца.

Забавянето на активността на стопанската система би могло да докара до понижаване на инфлацията и вследствие на това да помогне на Федералния запас да реализира по-лесно задачите си, само че ударът върху стопанската система може да се окаже по-сериозен от предстоящото. В най-лошия случай това може да значи дълбока криза със загуба на милиони работни места.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР