Потребителската инфлация в Германия се ускори през март до 1,7%

...
Потребителската инфлация в Германия се ускори през март до 1,7%
Коментари Харесай

Ускоряване на годишната инфлация в Германия до 1,7% през март



Потребителската инфлация в Германия се форсира през март до 1,7% по отношение на година по-рано, достигайки най-високо равнище от повече от година насам, демонстрират дефинитивни неревизирани данни на формалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през март с 0,5% по отношение на февруари, когато набъбна с 0,7%.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация в Германия през март се форсира до 1,7% от 1,3% през февруари, достигайки най-голям равнище от февруари 2020 година. Това съставлява повишаване на инфлацията за трети следващ месец, откакто завърши действието на краткотрайно наложеното понижаване на налог добавена стойност (ДДС), показва Destatis.

Засилването на немската инфлация през март се дължи в най-голяма степен на повишаване на енергийните цени по отношение на година по-рано с 4,8% след тяхно покачване с едвам 0,3% през февруари, до момента в който цените на храните и на услугите се покачиха с по 1,6% (след тяхно нарастване с 1,4% през февруари), а цените на стоките като цяло се усилиха с 19 на 100.

Коронавирусната пандемия и обвързваните с нея ограничавания още веднъж провокираха проблеми с събирането на данните за цените през март, защото някои артикули не се предлагаха на пазара, уточни Федералната статистика.

Графика на показателя на потребителските цени в Германия година / година



Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) пък се увеличи през март с 0,5% на месечна база и се форсира на годишна база до 2,0% от 1,6% месец по-рано, надвишавайки едва целевото равнище на ЕЦБ за инфлация от близо, само че под 2 на 100.

Това е най-високото равнище на немската хармонизирана инфлация от април 2019 година, като съгласно някои анализатори и икономисти инфлацията може да се форсира до диапазона сред 3% и 4% през втората половина на годината.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР