Потребителите в най-големите икономики в света успяха да спестят по

...
Потребителите в най-големите икономики в света успяха да спестят по
Коментари Харесай

Това ще възстанови световната икономиката

Потребителите в най-големите стопански системи в света съумяха да спестят по време на пандемията от ковид 2.9 трлн. USD. Това е голяма сума, която съгласно специалисти, може да се трансформира в главен мотор за възобновяване на международната стопанска система.

Близо 1.5 трлн. USD от въпросната сума са икономисали жителите на Съединени американски щати. Това е два пъти колкото междинният Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Съединени американски щати, а също е еквивалент на годишното произвеждане на Южна Корея.

Според експерти, взели участие в анкета на аг. Bloomberg, въпросната сума ще бъде изхарчена за извършване на покупки, заведения за хранене, развлечения, туризъм, спорт.

Други специалисти предвиждат, че хората ще пренасочат спестените през последната година пари за покриване на задълженията си. Не е изключено и доста от хората да не харчат спестяванията си, а да продължат да натрупат такива, до момента в който не премине здравната рецесия и пазара на труда не се възвърне.

Така да вземем за пример, в случай че американците изхарчат всичко спестено през последните 12 месеца, то това ще докара до 9% растеж на американската стопанска система. Сегашните прогнози са за растеж от 4.6%. При противоположния сюжети – в случай че американците оставят парите „ под дюшека “, то Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати ще нарасне едвам с 2.2%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР