Потребителите по света са спестили допълнително 5.4 трлн. щ. долара

...
Потребителите по света са спестили допълнително 5.4 трлн. щ. долара
Коментари Харесай

5.4 трлн. долара достигнаха глобалните пандемични спестявания

Потребителите по света са икономисали в допълнение 5.4 трлн. щ. $ от началото на пандемията и стават все по-уверени в икономическата вероятност, с което основават условия за бързо възобновяване на потреблението откакто отпаднат карантините за бизнеса.

Акумулираните изключителни средства съставляват 6% от световния Брутният вътрешен продукт към края на първото тримесечие, по оценка на интернационалната рейтингова организация " Мудис ". Растящият оптимизъм на семействата допуска, че те ще стартират да харчат незабавно откакто магазините, питейните заведения и заведенията за хранене отворят още веднъж когато отпаднат рестрикциите за преодоляване на разпространяването на вируса. През първото тримесечие на 2021-а световният показател на доверие на бизнес организацията с идеална цел Conference Board достигна най-високата си стойност от основаването му през 2005-а, със съществени подеми във всички райони на света. 

Ако потребителите похарчат една трета от спомагателните си спестявания, те ще усилят световния артикул с малко над 2% както през тази, по този начин и през идната година, пресмята " Мудис ". Въпреки че световното стопанство регистрира през предходната година най-дълбокия спад на Брутният вътрешен продукт в модерната история, приходите на семействата останаха значително предпазени от схемите за безпрецедентни правителствени тласъци в най-напредналите стопанства. Освен това потребителите редуцираха харченето в изискванията на висока неустановеност за работните места и приходите и на затворени или лимитирани в активността си бизнеси. В резултат, през 2020-а нивата на спестявания в доста напреднали стопански системи скочиха до най-високите си нива през това столетие, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и банковите депозити набъбнаха скоростно в доста страни. 

Американците са най-едрите спестители с насъбраните извъредни 2 трлн. щ. $, по сметки на " Мудис ". При това преди гигантските прехвърляния от програмата за тласъци в размер на 1.9 трлн. $ на президента Джо Байдън. Двете суми са задоволителни за евентуалното " затопляне " на потребителски гърмеж. 

Допълнителните спестявания в Съединени американски щати са в размер на 12% от Брутният вътрешен продукт. Следват Англия с 10.5% от Брутният вътрешен продукт и Канада - с 9.5% от Брутният вътрешен продукт. Над междинния за планетата ексклузивен кеш в размер на 6% от световния артикул са още Испания (8.5%), Австралия и Португалия (с по 6.8% всяка), Нидерландия, Италия и Германия (с по малко над 6% от БВП). На последните три места са Ирландия и Япония с спомагателни персонални спестявания в размер на 4% от Брутният вътрешен продукт всяка и Русия - с 3.5% от Брутният вътрешен продукт.

Икономисти чакат относително бързо ускорение на домакинските разноски през тази година в Съединени американски щати и в по-малка степен - във Англия. 

В страните от Близкия изток с великодушна държавна поддръжка също е насъбран забележителен ексклузивен кеш, до момента в който в Южна Америка и Източна Европа нивата са по-скромни. Като цяло обаче провалите от пандемията варират мощно, а спестяванията са акумулирани главно от по-богатите семейства във всички райони. 

Икономисти на " Голдмън Сакс " пресмятат, че съвсем две трети от изключителния персонален кеш в Съединени американски щати е благосъстоятелност на най-богатите 40% от популацията на страната и допускат, че това може да ограничи степента на икономическия напредък, тъй като семействата с най-високи приходи по-скоро ще запазят главния размер от допълнитените си спестявания. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР