Потенциалното разширяване на блока БРИКС привлече значително внимание в световен

...
Потенциалното разширяване на блока БРИКС привлече значително внимание в световен
Коментари Харесай

БРИКС: Още една африканска нация може да се присъедини към съюза

Потенциалното разширение на блока БРИКС притегли доста внимание в международен мащаб. Предвид идната годишна среща на върха, която ще се организира единствено след няколко месеца, полемиките по тази тематика са от огромно значение.

Освен това се спекулира с опцията Сенегал да се причисли към блока и да одобри валутата на БРИКС.

През последните месеци 25 страни са изразили интерес да станат членове на блока БРИКС. Безспорно възходящата известност на този колектив акцентира капацитета на икономическите съюзи да реализират още по-голям триумф.

Сред другите страни, които се преглеждат, Сенегал се обрисува като главен кандидат за включване. Интересът му към присъединението и приемането на валутата на БРИКС е явен, както демонстрира наличието на външния му министър на разговора за разширение на БРИКС, извършен през май 2022 година

Макар че Сенегал може да не има размера и въздействието на други евентуални страни от БРИКС, той предлага неповторими преимущества. По-специално, страната има забележителен принос за добива на злато и производството на сила, като може да се похвали със обилни ресурси от злато, петрол и газ. Очаква се тези фактори да играят основна роля в икономическото развиване на страната, защото тя продължава да уголемява износа си в международен мащаб.

С ритъм на напредък от 1.6 % през 2022 година и население от 17 милиона души, присъединението на Сенегал към блока БРИКС ще усили в допълнение комерсиалните му активи. Блокът към този момент съставлява 42% от международното население и присъединяване на Сенегал като търговски състезател би могло да способства за развиването на валутата на БРИКС .

Понастоящем Сенегал е член на Африканското континентално съглашение за свободна търговия (afCFTA). Интересно е, че друга огромна страна в границите на този колектив, Египет, също е изразила предпочитание да се причисли към икономическия блок на БРИКС.

Това съглашение улеснява намаляването на митата до нула за 98% от вътрешноафриканската търговия. Освен това Сенегал към този момент поддържа мощни търговски връзки с Индия и Китай – два основни члена на блока БРИКС.

Включването на Сенегал би било от огромна изгода за развиването на валутата на БРИКС за търговски цели. Използвайки своя експортен капацитет, приемането на валутата от Сенегал би могло да даде подтик на различната траектория и да понижи зависимостта от щатския $ като международна аварийна валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР