Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури

...
Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури
Коментари Харесай

След поредицата ледени дни: Климатологът Георги Рачев зарадва всички с тази новина

Потенциално рисковото време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, поради което беше разгласен и жълт код, ще бележи последователно повишаване. Поредицата от студени дни завършва през днешния ден, изясни пред БНР климатологът проф. Георги Рачев.

"Днес е последният ден на това съществено и сензитивно захлаждане. Ако прибавим първите три дни на декември, когато беше студено, това е цялата зима в България. През останалото време следим топло време за началото и средата на зимата.

Във Видин утринните температури докъм събота ще бъдат сред -3 ºC и -1 ºC, а обедните оптималните ще доближат до 6ºC. В събота и неделя ще бъде по-топло, само че с дъжд. Към 27 януари следва захлаждане. Януари е с температурна особеност, освен това позитивна за Видин - от 2.4 ºC, макар огромните студове.

С топлото време Видин ще приключи януари с температура три градуса над нормата. Зимата е гореща за вашия район ".

Валежите във Видин през сезона са над нормата, което обрисува зимата като топла, влажна и доста валежна.

"Валежите са с 150 % изпълнена норма за декември. До този миг сте с 300 % - три пъти над нормата. 110 литра на квадратен метър е дъждът. В събота, неделя и понеделник ще вали, както и след 27 януари ".

Ако прогнозите се изпълнят, Видин ще изпрати невероятна зима, сподели още професор Рачев, който от над 35 години професионално се занимава с проучване на климата.

"Нищо ненормално няма до този миг. По-топло е, в сравнение с би трябвало да бъде. Такива топли зими се случват един път на 5 години. През последните 25 години обаче това са естествените зими, те са по-топли, съпоставени със остарелия интервал 1961-90 година на предишния век. Това е новата нормалност за Северна България. По-интересното е, че вали доста.

Валежите през февруари ще бъдат повече от нормата. Ако се извърши прогнозата за по-топло време през идващия месец и с превалявания веднъж и половина над нормата, ще се очертае неповторима зима. Тази зима ще остане неповторима в последните 20 години особено за региона на Видин ".

Средните месечни и сезонни температури, въпреки и с малко, стават по-високи. Необходимо е обаче резюме от 30 години, с цел да се каже, че има същинска смяна, заключи още климатологът.

Излизания над нормата през миналата година няма. 2020 година се подрежда до 2016-а, която е най-топлата година на Земята - с температура с 1 градус по-висока от междинната за предишния век. Лятото и зимата не се сливат, а сезоните остават към момента четири. Продължава обаче да се следи наклонност от удължение леко на зимата при започване на пролетта и дълго и изсъхнало лято.

"Нямаше излизания от нормата. Като време и като климат в България беше сходно на това, което е през последните 15-20 години. Температурите са по-високи през всеки месец.

Зимата се измества в ранните пролетни месеци. Това не значи, че през март и април сме студували чак толкоз, дори преваля сняг. Лятото към този момент е с дъждовно начало през юни. Втората част - юли и август - е топло. Лятото се удължава към октомври даже. Това би трябвало да продължи да се следи още 15 години, с цел да заключим, че има действителна смяна ".

Продължителността на сезоните в България не е такава, каквато е в Германия или Франция, а повода е, че се намираме в най-южната част на умерения климатичен пояс.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР